«Δείξαμε ότι θέλουμε λύση»

«Δείξαμε ότι θέλουμε λύση».

Αυτό δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Kύπρου Χρυσόστομος Β΄ αναφερόμενος στην τέλεση χθες της ακολουθίας του Επιταφίου στον «Αγιο Γεώργιο Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, για…

πρώτη φορά ύστερα από 57 χρόνια.

Μιλώντας το πρωί, μετά τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου μίλησε για «θετικό βήμα».

Σημείωσε πως «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έδειξαν ότι θέλουν να ζήσουν μαζί όπως έζησαν για αιώνες».

Σε ερώτηση, εάν θεωρεί ότι είμαστε πιο κοντά σε λύση του Κυπριακού, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά. Εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση», συνέχισε, επισημαίνοντας: Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην «Αγκυρα, αφού οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν φωνή».

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να λογικευτεί» και να δώσει «δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία, ώστε ο λαός ενωμένος να ζήσει ελεύθερος στην γη των πατέρων του». Η Αμμόχωστος είναι μέτρο-κλειδί για όλους τους Κύπριους» Η Αμμόχωστος δεν είναι Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα ευνοήσει τους Αμμοχωστιανούς, αντιθέτως είναι μέτρο-«κλειδί» για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγίζεται.

Αυτό δηλώνει στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως ο αμερικανικός παράγοντας έχει εμπλοκή και ρόλο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως η Λευκωσία τονίζει σε όλους ότι η επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου θα δώσει νέα δυναμική στη διαδικασία συνολικής λύσης, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων αποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να υπάρξει λύση επανένωσης και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, αναπτυξιακούς και άλλους σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Στη συνέντευξή του, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρει πως τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες και οι προτάσεις που υποβάλλονται γίνονται γνωστές σε πολλά κέντρα αποφάσεων που επηρεάζουν, είτε έμμεσα είτε άμεσα, το Kυπριακό. Όλοι, είπε, γνωρίζουν ποιος είναι εποικοδομητικός και ποιος όχι στο τραπέζι των συνομιλιών.

Για τα ταξίδια και τις επαφές σε διάφορες πρωτεύουσες εκπροσώπων του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δηλαδή, να μην αναγνωρίζονται σε καμία περίπτωση, μέσα από διευθέτηση τέτοιων επαφών, επίσημες ιδιότητες που να παραπέμπουν σε νόμιμη οντότητα στα κατεχόμενα. Από τη στιγμή που αυτό το αποκλείουμε, δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης», δηλώνει. Επίσης, αναφέρει πως όσα λένε οι Τουρκοκύπριοι στις επαφές τους δεν εισπράττονται πολλές φορές θετικά από τους συνομιλητές τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

eXodosclub.blogspot.gr
   
   



 adiexodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :