Κινδυνεύουν η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη

Δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη, τόνισαν οι περισσότεροι από τους επικεφαλής των Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου σε συζήτηση για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο….

Στις οδυνηρές μνήμες από τις συνέπειες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη αλλά και στα διδάγματα που αναπόφευκτα προέκυψαν, αναφέρθηκαν σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές, σε μία συζήτηση για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές τόνισαν ότι, η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης κάθε εθνικισμού στην Γηραιά Ήπειρο ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως την πρώτη μεγάλη καταστροφή του 20ού αιώνα και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των λαών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι "η επέτειος βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν πάλι σε δοκιμασία τη διεθνή πολιτική οντότητά της, από τη Συρία έως τη Λιβύη και από το Ιράν έως την Ουκρανία" και πρόσθεσε ότι η "ενεργός ιστορική μνήμη είναι η μόνη ασφαλής βάση για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες από τις οποίες έχει επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ "μας δίνει τα μέσα για να αποφύγουμε τον εθνικισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα την κουλτούρα των διαφορετικών χωρών μας".

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, είπε ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος "ήταν ένα ιστορικό ατύχημα που προκάλεσαν ιδιοτελείς εθνικιστές" και ζήτησε βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και περισσότερες κοινές πολιτικές. "Αν η Ευρώπη υποκύψει στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό, θα έχει κάνει στροφή προς τα πίσω, μια επιστροφή στο χάος και στον πόλεμο", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, επισήμανε το γεγονός ότι "νέες ομάδες και κόμματα με βάση το μίσος και τη ξενοφοβία ανθίζουν στην Ευρώπη" και πρόσθεσε ότι "ο εθνικισμός θα μας κοστίσει της κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και τη διεθνή επιρροή". Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα πείσουμε τη νέα γενιά καταδεικνύοντας το απαίσιο, αλλά μακρινό παρελθόν. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πώς η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι ένα εργαλείο για ένα καλύτερο μέλλον", τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ .

Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ένωσης και να αφήσει πίσω τα εθνικά συμφέροντα", τονίζοντας ότι "ο ευρωπαϊκός φεντεραλισμός είναι το κλειδί για το μέλλον".

Από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Μάρτιν Κάλαχαν υποστήριξε ότι, "δεν έμαθαν όλες οι χώρες το μάθημά τους από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", υπογραμμίζοντας ότι, " ακόμα και σήμερα ορισμένες βασίζουν την πολιτική τους σε απειλές και στρατιωτικές παρεμβάσεις".

Το μήνυμα ότι "η ΕΕ δεν θα στηρίξει ποτέ τον πόλεμο, ότι η ειρήνη είναι εύθραυστη και ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη στην Ευρώπη" καθώς και το ότι αυτό θα πρέπει ν» αποτελεί τη ρίζα των κοινών μας προσπαθειών, μετέφερε η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκαμπριέλ Τσίμερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

eXodosclub.blogspot.gr
   
   



 adiexodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :