Σλοβενία: Ξύπνησαν μνήμες από τον Β» Π.Π.

Τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας για τα κλεμμένα παιδιά της Σλοβενίας στη διάρκεια του Β» Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το αββαείο Kastl Abbey, πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βαυαρία της Γερμανίας….

Το έργο του Σλοβένου γλύπτη Τόνε Τρσαρ συμβολίζει τη σλοβενο-γερμανική φιλία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας τέλεσαν ο δήμαρχος του Καστλ, Στέφαν Μπράουν και ο πρόεδρος της Σλοβενικής Ένωσης Αιχμαλώτων Πολέμου-Κλεμμένων Παιδιών, Γιάνεζ Ζμαβτς, το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την οργάνωση, παιδιά κρατήθηκαν στο συγκεκριμένο αββαείο για περισσότερα από τρία χρόνια στη διάρκεια του Β» Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πρώτα τα άρπαξαν με τη βία από τις οικογένειές τους, οικογένειες Σλοβένων παρτιζάνων που θεωρούνταν προδότες.

Οι πατέρες τους κρατήθηκαν στη Σλοβενία ως αιχμάλωτοι στις φυλακές του Τσέλιε και στη συνέχεια εκτελέστηκαν και οι μητέρες τους οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Συνολικά 600 παιδιά -το μικρότερο σε ηλικία, βρέφος λίγων εβδομάδων - αποχωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στη Σλοβενία το 1942, με στόχο τη γερμανοποίησή τους.

Κρατήθηκαν σε στρατόπεδα, μοναστήρια και αββαεία κατά μήκος του ποταμού Δούναβη έως το τέλος του πολέμου, υπογράμμισε ο κ. Ζμαβτς.

Κάποια από τα παιδιά πέθαιναν στην εξορία, άλλα υιοθετήθηκαν από γερμανικές οικογένειες και τα περισσότερα επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο, στα άδεια, καμμένα σπίτια τους.

Τρεις εκπρόσωποι των κλεμμένων παιδιών παρέστησαν στην τελετή μνήμης, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ένωσης παρουσίασε την ιστορία τους και οι οικοδεσπότες εξέφρασαν τη λύπη τους για τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

Μετά τα αποκαλυπτήρια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Μάγια Βάις από τη Σλοβενία με τίτλο "Baditenkinder: Children Stolen from Slovenia", με θέμα τα κλεμμένα παιδιά.

Στο Kastl Abbey φιλοξενείται, επίσης, έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία των παιδιών και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της σλοβενικής πόλης Τσέλιε.

Τον Οκτώβριο, η έκθεση θα μεταφερθεί σε άλλο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης παιδιών, στο Χίμελμπεργκ κοντά στην πόλη Μέτεν.

Via

      eXodosclub.blogspot.gr
   
 Exodos-club




 adiexodos.gr


Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :