Τουρκία: Καταυλισμός θα στεγάσει 35.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι

Η Τουρκία άνοιξε χθες Κυριακή τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της που θα στεγάσει 35.000 άτομα που έφυγαν από το Κομπάνι της Συρίας για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις κουρδικές…

δυνάμεις, ανακοίνωσε η εθνική επιχείρηση διαχείρισης φυσικών καταστροφών AFAD.

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της πόλης Σουρούτς και ο καταυλισμός από σκηνές θα φιλοξενεί δύο νοσοκομεία, επτά ιατρικές κλινικές και αρκετές σχολικές αίθουσες για να παρακολουθούν μαθήματα περίπου 10.000 παιδιά, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του AFAD Ντόγκαν Εσκινάτ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος είπε ότι από τις πολύμηνες συγκρούσεις στο Κομπάνι, περίπου 200.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Τουρκία και η AFAD θα εξετάσει πώς εξελίσσεται η κατάσταση προτού αποφασίσει αν θα κατασκευάσει περισσότερες εγκαταστάσεις.

Η Τουρκία διαθέτει περίπου 24 καταυλισμούς που φιλοξενούν 265.000 σύρους πρόσφυγες κι αναμένεται να ανοίξουν κι άλλοι στην Μαρντίν τον επόμενο μήνα, είπε ο Εσκινάτ. Περισσότεροι από 200.000 έχουν σκοτωθεί κι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011.

Η πλειονότητα των 1,7 εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία ζουν εκτός καταυλισμών, συχνά στους δρόμους ή σε παραγκουπόλεις, προκαλώντας εντάσεις στον τοπικό πληθυσμό. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν σε καταυλισμούς όσους ζουν στους δρόμους της πόλης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο Κομπάνι πριν από περίπου τέσσερις μήνες. Οι Κούρδοι του Ιράκ έφτασαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους Κούρδους της Συρίας να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών ενώ η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία βομβαρδίζει τις θέσεις του ΙΚ.

Οι Κούρδοι, που έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο βορείων τμημάτων της Συρίας, ελέγχουν σήμερα περίπου το 90% του Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :