ΟΛΜΕ: Στη διάθεση του ΔΣ η παραίτηση του προέδρου Θέμη Κοτσυφάκη

Την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ έθεσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης όταν η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να καταγγελθούν οι δηλώσεις του με γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας,…

σχετικά με τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Πώς είναι δυνατό να καταγγείλω τον εαυτό μου;» αναρωτιέται ο Θ. Κοτσυφάκης, ενώ για το θέμα έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για αύριο Πέμπτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και στη ΔΑΚΕ, όπως λέει ο κ. Κοτσυφάκης, και όχι η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν ότι η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό δεν κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση, επομένως η δήλωση του κ. Κοτσυφάκη αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Τ. Κουράκη δεν έπρεπε να είναι σε θετικό κλίμα, καθώς δεν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κ. Κοτσυφάκη: 1. Μέλη του ΔΣ και ορισμένες παρατάξεις εκτίμησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ (3/3/15) πως δεν υπάρχει θετική εξέλιξη σε κάποια ζητήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν όντως θετικές δεσμεύσεις σε θέματα όπως η εξαγγελία για την επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ και των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το πάγωμα των διαδικασιών αξιολόγησης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του σκληρού εξεταστικού του Λυκείου. Και όμως αυτά ήταν τρία από τα κορυφαία αιτήματα αγώνων του κλάδου μας την προηγούμενη περίοδο.

2. Παραμένουν, βεβαίως, σε εκκρεμότητα άλλα πολύ μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια – ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι – στις αποδοχές μας, το πάγωμα της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών καθώς και άλλα. Γι’ αυτά τα θέματα το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί λύσεις.

3. Κατατέθηκε λοιπόν στη συνεδρίαση του ΔΣ για την έκδοση δελτίου τύπου, το κείμενο του ΠΑΜΕ, το οποίο υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, αλλά και των Παρεμβάσεων. Στο κείμενο αυτό, εκτός από το ότι λέγεται η μισή αλήθεια για τα παραπάνω θέματα (το οποίο βεβαίως είναι δικαίωμα του καθενός να το κρίνει, όπως κρινόμαστε όλοι) επέμεναν να καταγγέλλεται ουσιαστικά, στο δελτίο τύπου της ομοσπονδίας, η δήλωση του προέδρου που έγινε στις 26/2/15 για τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, γιατί δεν έλαβε υπόψη της την εκτίμηση ουσιαστικά που θα έκανε το ΔΣ (κατά πλειοψηφία) 5 ημέρες μετά !! Η δήλωση αυτή του προέδρου όμως έγινε με βάση τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά καταγράφηκαν και στο τελευταίο υπόμνημα της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο.

4. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, όπως και κάθε μέλος του ΔΣ, δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε ήδη από ορισμένες παρατάξεις του ΔΣ για μικροπαραταξιακούς λόγους. Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας.

5. Ξεκαθάρισα αμέσως πως αν η πλειοψηφία του ΔΣ αίρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο, η πολιτικο-συνδικαλιστική μου αντίληψη λέει πως υπάρχει πρόβλημα. Ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος από το καταστατικό να υπογράφω οποιαδήποτε απόφαση (στο πλαίσιο του καταστατικού και των αποφάσεων συνεδρίων και ΓΣ) που έχει την πλειοψηφία του ΔΣ, ανεξάρτητα αν συμφωνώ μαζί της. Αλλά αν το ΔΣ πιστεύει πως ο πρόεδρος δεν εκφράζει το ΔΣ, τότε υπάρχει θέμα. Και για αυτό η δημοκρατική μου ευαισθησία λέει να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του ΔΣ. Αυτό έκανα και κάλεσα όλα τα μέλη να τοποθετηθούν. Δεν παραιτήθηκα, όπως γράφει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Διακόπτοντας τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 5/3/15 έδωσα το χρόνο σε όλες τις παρατάξεις να το σκεφτούν, αν θέτουν θέμα εμπιστοσύνης και επιμένουν με την έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης. Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων δήλωσαν πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο και ζήτησαν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά από το δελτίο Τύπου.

6. Η δήλωση που έκανα στο ΔΣ ήταν η παρακάτω: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πλειοψηφία του ΔΣ στην πραγματικότητα αίρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο, αφού απαιτεί από τον ίδιο να υπογράψει την καταδίκη του, πράγμα που είναι πολύ βαρύ. Η αγωνιστική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτρέπει σε κανέναν να λέει διάφορα, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Δεν έχω παραβιάσει σε καμία περίπτωση αποφάσεις του ΔΣ, αλλά η δημοκρατική ευαισθησία μου με αναγκάζει, παρά την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε με τη διαθεσιμότητα και τους απολυμένους, εγώ, ο απολυμένος πρόεδρος της ΟΛΜΕ, να θέσω την παραίτησή μου στην κρίση του ΔΣ και ζητάω διακοπή και νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, για να τοποθετηθείτε επί του θέματος».

7. Ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ δηλώνω ότι εκφράζω και θα συνεχίσω να εκφράζω, σε ό,τι με αφορά, τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, των Γενικών Συνελεύσεων και του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα».

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :