Στυτική δυσλειτουργία: όταν ο πύραυλος δεν απογειώνεται...

                           Bookmark and Share
Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι κάτι που μπορεί να μην θεραπευτεί. Έχει να κάνει με τα αρχέτυπα της έννοιας του άνδρα σαν υπόσταση, έχει να κάνει με μυστικά γραμμένα στο DNA του από όταν εμφανίσθηκε σε αυτόν τον πλανήτη, με την επιβίωση του και την διαιώνιση του είδους του. Γιαυτό η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει τον άνδρα όχι μόνο σωματικά αλλά και...
ψυχικά και σε πολλές περιπτώσεις του δημιουργεί πληθώρα άλλων ψυχολογικών προβλημάτων.

Πως ορίζεται όμως η στυτική δυσλειτουργία; Η μονάδα μελέτης ουρολογικών παθήσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διευκρινίζει: Σαν ορισμό μπορούμε να πούμε ότι στυτική δυσλειτουργία, είναι η μόνιμη ή περιοδική (διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών) αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Στυτική δυσλειτουργία, λοιπόν δεν είναι οι καταστάσεις στις οποίες το άτομο προσωρινά δεν έχει σεξουαλική επιθυμία η δε μπορεί να ανταποκριθεί σεξουαλικά λόγω ενός τυχαίου περιστατικού πχ είναι κουρασμένος ή έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ κ.α

Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας αυτή τη στιγμή, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με το άγχος και τις φοβίες που φυσικά επηρεάζουν, παρουσιάζουν περίπου 1 στους 10 άνδρες. Σε ηλικίες δε άνω των 40 ετών το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά σε 4 στους 10 άνδρες. Γενικά πάντως τουλάχιστον 200.000.000 άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζουν πρόβλημα με τη στύση τους.

Ποια είναι τα αίτια όμως που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα; Η ΜΜΟΠ του ΑΠΘ εξηγεί ότι είναι καθοριστικό να προσδιορίσουμε τα αίτια για να ξέρουμε και τη θεραπεία τους. Τα αίτια χωρίζονται σε οργανικά και ψυχογενή.
Στα οργανικά αίτια εντοπίζονται τα:
- αγγειακά: όταν τα αγγεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, μειώνεται η ροή του αίματος προς το πέος, ή υπάρχει αδυναμία του πέους να συγκρατήσει μέσα στους ιστούς του, το αίμα που έχει προωθήσει η καρδιά. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αγγειακής ανικανότητας είναι το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, ο διαβήτης, η χολιστερίνη κ.α
- νευρογενή: όταν τα νεύρα που σχετίζονται με τη λειτουργία του πέους δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Νευρολογικές παθήσεις όπως οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι νευρολογικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας.
- ορμονικά: η έλλειψη ανδρικών ορμονών είναι ένα αίτιο ορμονικό αλλά θεωρείται σπάνιο.
- χρήση ή κατάχρηση φαρμακευτικών ουσιών. Αρκετά φάρμακα (πχ για την υπέρταση ή τις καρδιοπάθειες ή για ψυχικά νοσήματα) μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη στύσης.
- Όσον αφορά τα ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος κ.α αποτελούν σύνηθες πρόβλημα για πολλούς άνδρες.
- Άγχος απόδοσης: Είναι το άγχος που δημιουργείται την ώρα της σεξουαλικής επαφής. Ο άνδρας αγχώνεται για το εαν θα ικανοποιήσει τη σύντροφο του, τι μπορεί να σκεφτεί εκείνη, και γενικά κάνει αγχωτικές δυσάρεστες σκέψεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διέγερση.

Διάγνωση και αντιμετώπιση. Για τη διάγνωση είναι πολύ σημαντικό (σύμφωνα πάντα με τη Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ) η λεπτομερής περιγραφή του προβλήματος. Εάν υπάρχει επιθυμία για σεξ, εάν υπάρχουν πρωινές στύσεις, πως είναι η κατάσταση του ανδρός κ.α. Επίσης πρέπει να ζητηθεί λεπτομερές ιατρικό αλλά και ψυχιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κλινική εξέταση του πάσχοντος (ουροποιογεννητικού, ενδοκρινούς, αγγειακού και νευρικού συστήματος. Για πληρέστερη διάγνωση του προβλήματος είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει και η σύντροφος του άνδρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Σήμερα είναι διαθέσιμες πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλες μπορεί να είναι φαρμακευτικές, ψυχοκοινωνικές ή χειρουργικές. Σε κάθε περίπτωση κανείς άνδρας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα σύμπτωμα, επομένως οι γιατροί καλούνται να αναγνωρίσουν τα αίτια και τους παράγοντες κινδύνου που το συντηρούν ή το επιδεινώνουν. Είναι επίσης σημαντικό οι ασθενείς αλλά και οι σύντροφοι τους να ενημερωθούν για όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές δυνατότητες και τα αποτελέσματα τους... http://exodosclub.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
newscity1.net.  

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :