Γιατί οι άνδρες δεν φοράνε (συνήθως) τη βέρα τους;


Η ιστορία λέει ότι ως τον 20ο αιώνα κατά την τελετή του γάμου βέρα φορούσαν μόνο οι γυναίκες. Έκτοτε το παραδοσιακό γαμήλιο κόσμημα πέρασε και στα δάχτυλα των αντρών, οι οποίοι όμως δεν είδαν ...αυτό το εθιμοτυπικό με καλό μάτι.

Για πολλούς λόγους. Σήμερα όλο και περισσότεροι άντρες αμέσως μετά την τελετή κλείνουν τη βέρα τους στο βελούδινο κουτάκι της και κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι. Το κάνουν για καθαρά πρακτικούς λόγους ή αυτή τους η άρνηση αποκρύπτει… απώτερους σκοπούς;

Η βέρα ως ένδειξη διαθεσιμότητας

Πολλοί υποστήριξαν ότι ο θεσμός του διπλού γαμήλιου δαχτυλιδιού δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους κοσμηματοπώλες ή για να αποτελέσει μια ένδειξη μέσα στις σύγχρονες πολυπληθείς κοινότητες του ποιος/ά είναι ερωτικά διαθέσιμος/η. Εφόσον ο επίσημος γάμος είναι ένα δημόσιο γεγονός, η κοινωνία θέλει να γνωρίζει ποιος άντρας είναι παντρεμένος και ποιος όχι, γιατί περιμένει διαφορετική συμπεριφορά από έναν αδέσμευτο και διαφορετική από έναν παντρεμένο άντρα. Όμως ο άντρας ενδέχεται να εκδηλώσει την απροθυμία του να κρίνεται δημοσίως από την οικογενειακή του κατάσταση, οπότε αποφασίζει να μη φοράει τη βέρα του. Βέβαια υπήρξαν και εποχές, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι άντρες φορούσαν τη βέρα τους ως παρηγοριά και τρυφερό ενθύμιο της γυναίκας τους και της οικογένειας που άφησαν πίσω για να πάνε να πολεμήσουν. Αλλά αυτά είναι περασμένα και ξεχασμένα γεγονότα…

Η ιστορία της βέρας

Οι ρίζες της βέρας βρίσκονται πολλούς αιώνες πίσω, στην αρχαία Αίγυπτο και Ρώμη. Γι΄ αυτούς τους λαούς ο κλειστός κύκλος του δακτυλιδιού συμβόλιζε την αιωνιότητα. Το δακτυλίδι του γάμου φοριόταν στο μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού, γιατί πίστευαν ότι από εκεί περνάει μια φλέβα που φθάνει απευθείας στην καρδιά, η λεγόμενη στα λατινικά vena amoris (φλέβα της αγάπης). Πολύ αργότερα, στη χριστιανική Ευρώπη του μεσαίωνα, η βέρα δεν ήταν κόσμημα για δύο αλλά μόνο για τη γυναίκα και φοριόταν στο δεξί χέρι. Η κατοπινή συνήθεια να φορούν και οι άντρες δαχτυλίδι γάμου συμβόλισε την ισότητα των δύο φύλων και δήλωσε ότι και οι δύο συμμετέχουν σε κάτι που τους συνδέει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Όταν ο άντρας αρνείται να τη φορέσει

Η γυναίκα που γνωρίζει καλά τον σύζυγό της μπορεί να κρίνει αν αυτός επικαλείται ψεύτικες δικαιολογίες για να πετάξει τη βέρα του σε ένα συρτάρι ή αν πράγματι δεν μπορεί να τη φορέσει για κάποιον από τους παρακάτω λόγους:

• Πολλοί άντρες απεχθάνονται να φορούν κοσμήματα και δεν αισθάνονται άνετα, όταν έχουν κάτι να τους σφίγγει το δάχτυλο.

• Το είδος της εργασίας τους δεν τους επιτρέπει να φορούν δακτυλίδια. Αν μάλιστα είναι χειριστές μηχανημάτων, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να εκτελούν την εργασία τους φορώντας τη βέρα, γιατί μπορεί να πιαστεί κάπου και να κινδυνέψουν να χάσουν το δάχτυλό τους.

• Λόγοι υγείας, όπως αλλεργία σε συγκεκριμένα μέταλλα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα (όπου τα δάκτυλα πρήζονται), μπορεί να κάνουν απαγορευτική τη χρήση βέρας.

• Κάποιοι άντρες, όντες αφηρημένοι, φοβούνται μην τη χάσουν. Αυτό βέβαια σημαίνει ταυτόχρονα ότι τη θεωρούν ιδιαίτερα πολύτιμη.

• Ο θεσμός των γαμήλιων δαχτυλιδιών δεν συνάδει με τις πεποιθήσεις τους, δηλαδή δεν πιστεύουν στον συμβολισμό της βέρας ή δεν τη θεωρούν απαραίτητο στοιχείο του γάμου.

Για να φλερτάρει ελεύθερα

Εάν δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους, τότε πιθανόν ο άντρας βγάζει τη βέρα του για να μπορεί να φλερτάρει ελεύθερα χωρίς τη… ρετσινιά του παντρεμένου και απαλλαγμένος από ενοχές, όταν ο περίγυρος τον βλέπει να κυκλοφορεί με διαφορετικές συνοδούς. Όσο για το στερεότυπο που θέλει τον παντρεμένο άντρα να γίνεται αντικείμενο πόθου πολλών γυναικών, αληθεύει μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος άντρας περιστοιχίζεται από γυναίκες, οι οποίες διακατέχονται από ψυχολογικό σύνδρομο ανασφάλειας και επιζητούν να κατακτήσουν αυτό που έχει κάποια άλλη γυναίκα προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη αξία τους. Διότι οι φυσιολογικές γυναίκες, στην περίπτωση που αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο άντρα, στη θέα της βέρας παίρνουν το μήνυμα, σταματούν να βρίσκονται σε σύγχυση και γνωρίζουν πλέον πώς να συμπεριφερθούν.

Για όσους τη φορούν
Η βέρα είναι ένα κόσμημα από μέταλλο που (όταν φοριέται) με τον χρόνο φθείρεται, γρατζουνιέται και ενδεχομένως χάνει την πρώτη της γυαλάδα. Αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία όσο η προσπάθεια από μέρος του ζευγαριού να μην φθείρεται με τον ίδιο τρόπο και η γαμήλια σχέση, αλλά με την πάροδο του χρόνου να εξακολουθεί να λάμπει και να είναι δυνατή!

-

-




                                                               .. --> ...
..
..
..exodosclub.blogspot.com . .
/tro-ma-ktiko.blogspot.gr/. 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :