13 παράξενες αλήθειες για χώρες μακρινές

Ποια θα λέγατε ότι είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο;

Αν σκεφτήκατε τις ΗΠΑ, κάνετε λάθος. Όπως λάθος στοιχηματίζουμε ότι θα κάνατε αν σας ζητούσαμε να μαντέψετε την χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ορίστε
δεκατρείς απροσδόκητες πληροφορίες για διάφορες χώρες μακρινές, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τους έξυπνους στις παρέες σας.

Το 10% του ΑΕΠ του Τουβαλού, ενός μικρού κράτους στον Ειρηνικό, προέρχεται από τις πωλήσεις του περιζήτητου ανά τον πλανήτη εθνικού domain του. Ό,τι είναι για εμάς το .gr είναι για το Τουβαλού το .tv. Τηλεοπτικά κανάλια και δίκτυα ανά την υφήλιο πληρώνουν 2,2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην κυβέρνηση του Τουβαλού για να μπορούν να το χρησιμοποιούν.

Στο Χονγκ Κονγκ, είναι απολύτως νόμιμο μια γυναίκα να δολοφονήσει τον σύζυγό της αν έχει αποδείξεις ότι την απατά. Είναι, όμως, παράνομο το να χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε είδους όπλο ή δηλητήριο γι’ αυτόν τον σκοπό. Μπορεί να το κάνει μόνο με τα χέρια της.

Υπάρχουν μόνο 22 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο στις οποίες η Βρετανία δεν έχει επιτεθεί ποτέ στην Ιστορία της. Κι αυτός εδώ ο χάρτης το κάνει να φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Για την κυβέρνηση του Νεπάλ, ο παγκόσμιος ενθουσιασμός με την ανάβαση του Έβερεστ είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος: Μέχρι σήμερα, οι 3.000 περίπου άνθρωποι που έχουν κατακτήσει την κορυφή του βουνού των βουνών έχουν αφήσει πίσω τους 100 τόνους σκουπιδιών, που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να μαζευτούν. Υπολογίζεται, επίσης, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 120 σωροί στο βουνό, οι οποίες δεν έχουν εντοπιστεί. Το δε ποσοστό της επιτυχίας ανέρχεται σε έναν θάνατο για κάθε δέκα επιτυχημένες αναβάσεις.

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο το έχει το Μονακό, με 90 χρόνια. Το δε χαμηλότερο κατέχει το Τσαντ, με μόλις 48,69 χρόνια.

Μιας που αναφέραμε το Μονακό, να και κάτι άλλο ενδιαφέρον: Είναι μαζί με το Βατικανό οι μόνες δύο χώρες του πλανήτη που η έκταση τους είναι… μικρότερη από εκείνη του Central Park της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν αρκετές χώρες στον κόσμο χωρίς καθόλου αναλφάβητους κατοίκους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη (όχι, αν αναρωτιέστε η Ελλάδα δε βρίσκεται ανάμεσά τους: το ποσοστό αναλφαβητισμού μας αγγίζει το 4%). Τα υψηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού έχουν η Μπουρκίνα Φάσο (στο εξωπραγματικό 88%) και το Αφγανιστάν με 71,9%.

Οι κάτοικοι του Κατάρ έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Αγγίζει (καθίστε!) τα 98.900 δολάρια τον χρόνο. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε 26.300 δολάρια τον χρόνο.

Υπάρχει μια χώρα στον κόσμο στην οποία τα ποσοστά της παχυσαρκίας χτυπάνε πραγματικά κόκκινο: Είναι το Ναούρου, ένα μικρό κράτος στην Πολυνησία, το 95% των κατοίκων του οποίου είναι υπέρβαροι.

Οι δρόμοι στη Γκουάμ (προτεκτοράτο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό Ωκεανό) είναι φτιαγμένοι από… κοράλλια. Λόγω της έλλειψης άμμου στο νησί, η άσφαλτος φτιάχνεται από ένα μείγμα κοραλλιών και πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι ακριβές εισαγωγές άμμου από το εξωτερικό.

Το 25% των δασών του κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία. Η έκτασή τους αντιστοιχεί σε μια επιφάνεια μεγαλύτερη από εκείνη που καλύπτουν ολόκληρες οι ΗΠΑ.

Υπάρχουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχουν μηδενική αγροτική παραγωγή. Δύο από αυτές είναι το Βατικανό και η Σιγκαπούρη.

Στην Παπούα Νέα Γουϊνέα, μόλις το 2% των κατοίκων μιλά την επίσημη γλώσσα της χώρας, που είναι τα αγγλικά. Η χώρα κατέχει επίσης το ρεκόρ της μεγαλύτερης γλωσσικής διαφοροποίησης του πλανήτη: Συνολικά, εντός των συνόρων της μιλιούνται 820 διαφορετικές γλώσσες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% όλων των γλωσσών του κόσμου.

Πηγή

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :