Θυμάρι, το φυσικό αντισηπτικό

Για να αρτύσουμε τα φαγητά μας, αλλά και ως αντισηπτικό και σπασμολυτικό.

Το γνωστό μας θυμάρι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες, χρήσιμες και γνωστές στον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια τώρα. Αυτό το αδύνατο,
θαμνώδες αλλά τόσο αρωματικό φυτό, με τα μικρά ξυλώδη κλαριά του και τα ροζ - λιλά άνθη του, είναι γνωστό

για την αντιμικροβιακή κυρίως δράση του από την αρχαιότητα. Στα φύλλα και τα άνθη του περιέχεται αιθέριο έλαιο, κύριο συστατικό του οποίου είναι η θυμόλη. Φημίζεται ως αντισηπτικό του εντέρου αλλά και των πνευμόνων. Είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και στυπτικό. Καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό, περιορίζει τον σπαστικό βήχα και είναι ευεργετικό σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, η ειδικότητά του.

Ενδείκνυται σε ό τι αφορά το πεπτικό σύστημα (δυσπεψία), αφού έχει την ιδιότητα να τροποποιεί την εντερική χλωρίδα. Εξαιτίας της ήπιας στυπτικής του δράσης, είναι καλό στην αντιμετώπιση της παιδικής διάρροιας.

Είναι ό τι καλύτερο για την επούλωση πληγών, αν χρησιμοποιηθεί σαν κατάπλασμα.

Αντενδείκνυται μονάχα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνταγές από θυμάρι. Σιρόπι για το βήχα

Αναμειγνύουμε ένα μέρος εγχύματος θυμαριού με ένα μέρος μελιού.

Μια κουταλιά του γλυκού την ημέρα θα κατευνάσει τους σπασμούς του βήχα.

Αν δεν σας αρέσει το σιρόπι, μπορείτε να πιείτε 1 φλιτζάνι του τσαγιού εγχύματος ανθών και φύλλων (10-15 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερού) την ημέρα. Για καθαρό δωμάτιο.

Αν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι, ρίξτε 4-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού σε 100 ml βραστό νερό και τοποθετήστε το στο δωμάτιό του. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει. Για ρινική αποσυμφόρηση.

Σε 400 ml βραστό νερό ρίχνουμε 2 1/2 κουταλιές της σούπας θυμάρι, καλύπτουμε το δοχείο για 15 λεπτά και κατόπιν, αφού το ανοίξουμε, μπορούμε να κάνουμε εισπνοές βάζοντας το κεφάλι μας πάνω από το άνοιγμα για όσο διάστημα παράγονται υδρατμοί. Για τον πονόδοντο.

Ρίχνουμε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μισό φλιτζάνι του καφέ νερό και κάνουμε πλύσεις.

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :