Μογκερίνι: «Κινδυνεύει η ζωή της Ουκρανής πιλότου»

Η Ουκρανή πιλότος Νάντια Σαβτσένκο, που κρατείται στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, κινδυνεύει να πεθάνει αν δεν αφεθεί ελεύθερη, όπως δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής…

διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Σαβτσένκο κάνει ήδη εδώ και 82 ημέρες απεργία πείνας. Έπειτα από μια τόσο μακρά περίοδο κινδυνεύει να δει την υγεία της να επιδεινώνεται με ανεπανόρθωτο τρόπο ή να πεθάνει», αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν «αμέσως» την 33χρονη πιλότο «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη μια νέα έφεση εναντίον της κράτησης της Σαβτσένκο, η οποία συνελήφθη τον Ιούλιο σε ρωσικό έδαφος σύμφωνα με τη Μόσχα, αν και η Ουκρανία αναφέρει ότι αιχμαλωτίστηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και παραδόθηκε στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ουκρανή πιλότος κατηγορείται για τον «φόνο εκ προμελέτης» δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές, «για το έγκλημά της ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών ή σε ισόβια κάθειρξη». Ζητώ επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο Όλεχ Σέντσοφ», ένας Ουκρανός κινηματογραφιστής που συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν, «και όλοι οι Ουκρανοί πολίτες που κρατούνται παράνομα» στη Ρωσία, πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :