Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας», που εκτελείται τα τελευταία τρία έτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΚΑΠΕ και το ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο…

του προγράμματος ΘΑΛΗΣ.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της ΕΕ και της Ελλάδας από το Υπουργείου Παιδείας και του Προγράμματος Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Θεοφάνης Γέμτος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκτέλεσης του προγράμματος, δηλαδή τον στόχο «20-20-20» της ΕΕ και στην παραγωγή βιομάζας που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου.

Ο στόχος «20-20-20» σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, 20% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ, 20% διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ και 20% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

Δεν παραλείπει να τονίσει ότι ένα τμήμα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, θα προέλθει από βιομάζα. Ιδιαίτερα τα καύσιμα μεταφορών με την υπάρχουσα τεχνολογία μπορούν να παραχθούν μόνον από βιομάζα.

Η βιομάζα σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας οδηγίας , εξηγεί ο κ. Γέμτος, πρέπει να έχει ένα όριο εξοικονόμησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδηγεί σε χρήση κυρίως υπολειμμάτων καλλιεργειών, ζωικών εκτροφών, βιομηχανίας, και ανθρώπινης διαβίωσης. Ένα μέρος θα προέρχεται από λιγνινοκυτταρινούχα υλικά που παράγονται με πρακτικές που εξασφαλίζουν τα οριζόμενα από την οδηγία στοιχεία αειφορίας.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα χρησιμοποιηθεί όλο το παραγόμενο υλικό από τις καλλιέργειες που θα αφήσει τα χωράφια χωρίς κάλυψη ενώ θα αφαιρέσει την οργανική ύλη που τροφοδοτεί την οργανική ουσία του εδάφους.

Η διατήρηση των γυμνών εδαφών ιδιαίτερα το χειμώνα με τις πολλές βροχές και η χαμηλή οργανική ουσία οδηγούν σε υποβάθμιση των εδαφών λόγω διάβρωσης, μείωσης της οργανικής ουσίας και της βιοποικιλότητας. Πρέπει προφανώς να ληφθούν μέτρα περιορισμού της υποβάθμισης των εδαφών.

Μια ανάλυση των προτεινόμενων λύσεων διεθνώς, σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, υποδεικνύει μέτρα για περιορισμό των επιπτώσεων.

Όπως για παράδειγμα η εφαρμογή αμειψισπορών, δηλαδή εναλλαγή καλλιεργειών για χρονικά διαστήματα. Ο καλός σχεδιασμός των αμειψισπορών και η χρήση ψυχανθών συμβάλλουν στον επιτυχή έλεγχο παρασίτων και ζιζανίων, εμπλουτισμό του εδάφους σε άζωτο, καλύτερη αξιοποίηση των θρεπτικών στοιχείων και του νερού.

Ειδική αναφορά στο ίδιο πρόγραμμα γίνεται και για τη Γεωργία Συντηρήσεως. Πρόκειται για μια πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη αειφορικών γεωργικών συστημάτων. Η Γεωργία Συντηρήσεως συνδυάζει τα συστήματα μειωμένης κατεργασίας και με χρήση αμειψισπορών που προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα σε πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας, που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ευστράτιο Γιοβανούδη που εργάζεται στο πρόγραμμα.

Στην παρούσα ερευνητική δραστηριότητα, ο σκοπός ήταν, όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής, να μελετήσουμε την αλληλεπίδραση 5 μεθόδων κατεργασίας εδάφους σε ένα πλήρως τυχαιοποιημένο πειραματικό τεμάχιο που βρίσκεται στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο καθώς και διάφορες ενεργειακές καλλιέργειες σε ένα σύστημα αμειψισπορών (2 καλλιέργειες τον χρόνο). Το πείραμα αποτελείται από έναν αρδευόμενο πειραματικό αγρό με συνολική καλλιεργήσιμη έκταση 2,52 στρ. Όπως ανέφερε ο κ. Γιοβανούδης η έρευνα έδειξε ότι από τα συστήματα μειωμένης κατεργασίας και τη χρήση αμειψισπορών προκύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Στις χειμερινές καλλιέργειες τα αποτελέσματα ήταν εφάμιλλα ανάμεσα στις μειωμένες κατεργασίες με την συμβατικές.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :