Το πρόγραμμα νοικοκυριού που σου λύνει τα χέρια! (Η απορίες είναι λίγο πολύ κοινές...)


Οι δουλειές δεν χρειάζονται πολλή σκέψη, διάθεση χρειάζονται!




Η απορίες είναι λίγο πολύ κοινές: "Πόσο συνά πρέπει να καθαρίζουμε; Πόση ώρα παίρνει η κάθε δουλειά; Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά, τι μια φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα ή στην αλλαγή εποχής;"
Η αλήθεια όμως είναι ότι όποια συμβουλή και να δώσει ...
κάποιος, δεν θα βολεύει το ίδιο όλες τις νοικοκυρές. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σε άλλα σπίτια υπάρχουν παιδιά, σε άλλα όχι. Κάποιοι ζουν μόνοι τους, άλλοι συγκατοικούν, άλλοι συζούν κ.ο.κ. Με δεδομένες, λοιπόν, αυτές τις ιδιαιτερότητες, εμείς προτείνουμε ένα βασικό πρόγραμμα και εσύ προσάρμοσέ το στα δικά σου μέτρα.
Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα
τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το ελάχιστο από αυτό που πρέπει να γίνεται για να διατηρηθεί ένα σπίτι καθαρό. Σε μερικές περιπτώσεις, πιθανότατα να χρειάζεται να κάνεις μερικές από τις συγκεκριμένες δουλειές περισσότερες από μία φορά κάθε μέρα.
* Πλύνε τα πιάτα
Εκτός από ειδικά καθαριστικά, στους  καθρέφτες μπορείς να χρησιμοποιείς ακόμη και απλό νεράκι.
Εκτός από ειδικά καθαριστικά, στους
καθρέφτες μπορείς να χρησιμοποιείς
ακόμη και απλό νεράκι.
Μία φορά τον μήνα κάνε μια πιο  γενική καθαριότητα -εντός και εκτός- των ηλεκτρικών συσκευών.
Μία φορά τον μήνα κάνε μια πιο
γενική καθαριότητα -εντός και εκτός-
των ηλεκτρικών συσκευών.
Το μπάνιο χρειάζεται  αρκετά συχνή περιποίηση.
Το μπάνιο χρειάζεται
αρκετά συχνή περιποίηση.
Ή, μην αμελήσεις να τα βάλεις στο πλυντήριο, έστω. Μπορεί να μην έχεις δει ποτέ τι συμβαίνει σε έναν νιπτήρα όταν τον αφήσεις γεμάτο πιάτα και ποτήρια για ώρες -και μακάρι να είναι έτσι, εδώ που τα λέμε- αλλά δεν είναι καθόλου όμορφο το θέαμα. Άσχημες μυρωδιές, λεκέδες που βγαίνουν πιο δύσκολα αν παγώσουν, ακόμη και μικοοργανισμοί μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στον νεροχύτη σου. Μάζεψε λοιπόν τα πιάτα σου καθημερινά και η πρώτη εστία βρώμας στην κουζίνα, έχει... τακτοποιηθεί.
* Βάλε πλυντήριο
Στις περισσότερες οικογένειες, ένα πλυντήριο -τουλάχιστον- την ημέρα θεωρείται αναγκαίο. Σκέψου, τα ρούχα της δουλειάς, οι φόρμες των παιδιών, ή οι δικές σας, εσώρουχα, κάλτσες... Μαζεύονται οι στοίβες χωρίς να το καταλάβεις. Ένα φορτίο, λοιπόν, την ημέρα θα σε γλιτώσει -αν μη τι άλλο- από τη δυσάρεστη έκπληξη του να ψάχνεις ρούχα και να μην τα έχεις όταν τα θέλεις. Άσε που αν μαζευτούν σωροί που θα θέλουν ταυτόχρονο πλύσιμο, το ίδιο το πλυντήριο θα... σηκωθεί και θα φύγει! Δεν το θέλουμε αυτό, έτσι;
* Συμμάζεψε
Ελέγχοντας καθημερινά την ακαταστασία στο σπίτι, έχεις πολλά θετικά. Πρώτα πρώτα σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα τρομάξεις όταν σε πάρουν ξαφνικά οι φίλοι σου και σου πουν "Είστε εκεί; Ωραία, ερχόμαστε!" ή -ακόμη χειρότερα- αν ακούσεις ξαφνικά το κουδούνι τύπου "Α, τι καλά. Έτσι περνούσαμε. Ανεβαίνουμε". Επίσης, αν ξοδέψεις λίγα λεπτά την ημέρα τακτοποιώντας τα βασικά, το σπίτι σου δεν θα γίνει ποτέ σαν να έχει πέσει βόμβα. Γιατί τότε, θα τρέχεις ώρες και πάλι δεν θα φτάνεις. Άσε που όλο αυτό λειτουργεί και διαφορετικά αφού όσο καθαρό βλέπεις έναν χώρο, τόσο περισσότερο θέλεις να τον διατηρήσεις έτσι. Υπάρχουν τρόποι γιακαθαριότητα στο φτερό, που μπορείς να προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες.
* Αρχειοθέτησε τη χαρτούρα
Αν δεν το κάνεις αυτό καθημερινά, ρισκάρεις να γεμίσεις το σπίτι του με στοίβες που όχι μόνο θα σου δημιουργούν μόνιμη ακαταστασία, αλλά θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη όταν θα θέλεις να βρεις κάτι συγκεκριμένο. Βάλτο στο καθημερινό πρόγραμμα να ξεχωρίζεις και να αρχειοθετείς τα πάντα: λογαριασμούς, ενημερώσεις σχολείου, προσφορές, προσωπική αλληλογραφία κ.ο.κ.
Κάν'το κάθε εβδομάδα
Μερικά από τα καθήκοντα αυτής της κατηγορίας είναι τόσο σημαντικά που ανάλογα την ιδιομορφία του κάθε σπιτιού, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να γίνονται πιο συχνά. Έχουμε εξάλλου ήδη αναφέρει ότι το ενδεικτικό αυτό πρόγραμμα καθαριότητας, μπορεί -και θα έπρεπε, εδώ που τα λέμε- να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.
* Κάνε ηλεκτρική σκούπα
Όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα -τουλάχιστον- μια φορά την εβδομάδα γλιτώνεις, στην καλύτερη περίπτωση, αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα για σένα και την οικογένειά σου. Προβλήματα που η συσσωρευμένη σκόνη μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει. Άσε που οι ειδικοί λένε πως αυτού του είδους το καθάρισμα χαρίζει χρόνια στη ζωή του πατώματος! Κάτι θα ξέρουν αυτοί.
* Ξεσκόνισε
Και σε αυτή την υποκατηγορία ισχύουν όλα τα προηγούμενα δεδομένα. Υπάρχουν μέρη του σπιτιού που δεν αντέχουν να μείνουν αξεσκόνιστα μια ολόκληρη εβδομάδα. Αυτά, σύμφωνα πάντα με τη δική σου κρίση, φρόντισε να τα ξεσκονίζεις κάθε μέρα, τα υπόλοιπα άφησέ τα. Καλό είναι όμως να ακολουθείς κάποιες βασικές οδηγίες, όπως να ξεσκονίζεις πάντα από πάνω προς τα κάτω για ευνόητους λόγους.
* Σφουγγάρισε
Αυτή είναι φυσικά μια δουλειά που δεν χρειάζεται -εκτός ειδικών περιπτώσεων και χώρων- να γίνεται πιο συχνά. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις εδώ είναι να μην κάνεις λάθος με το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις, ούτε και με την ποσότητά του. Το παραπάνω σαπούνι δεν σημαίνει καλύτερη καθαριότητα. Μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αφού σίγουρα δεν μπορεί να ξεβγαλθεί καλά. Τις περισσότερες φορές (και ιδιαίτερα αν μιλάμε για ξύλινο πάτωμα) σκέτο, καθαρό νεράκι και πολύ καλά στραγγισμένη σφουγγαρίστρα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται.
* Καθάρισε το μπάνιο
Εκτός από τα σκουπίδια που καλό είναι να τα βγάζεις καθημερινά, η μπανιέρα, αρκεί να καθαρίζεται μία φορά την εβδομάδα.
* Καθάρισε τα παράθυρα
Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για τη συγκεκριμένη δουλειά. Και θυμήσου ότι δεν χρειάζεται πάντα ειδικά καθαριστικά. Λίγο καθαρό νεράκι και απλό χαρτί κουζίνας, μπορεί να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά.
* Καθάρισε τις βεράντες
Οι βεράντες δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Ίσως την καλοκαιρινή περίοδο και αν τις χρησιμοποιείς συχνά, αλλά και αυτό είναι κάτι που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
*Ξεσκόνισε τα «τυφλά» σημεία
Πίσω από τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, κάτω από τα κρεβάτια ή στις γωνίες των δωματίων και πίσω από τις πόρτες. Όλα αυτά που δεν κάνεις κάθε μέρα, δηλαδή.
Μια φορά τον μήνα αρκεί
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περιοχές του σπιτιού, περισσότερες ανθεκτικές. Περιοχές που μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινή ή εβδομαδιαία φροντίδα, αλλά το όριό τους φτάνει περίπου μέχρι τον μήνα.
* Καθάρισε τους γλόμπους
Αν βάλεις το μηνιαίο πρόγραμμα το ξεσκόνισμα των λαμπτήρων στο σπίτι σου, είσαι καλυμμένη. Τόσο ως προς τη φθορά των γλόμπων, όσο και προς την ένταση του φωτός που εκπέμπουν.
* Ξεσκόνισε τους ανεμιστήρες οροφής
Εννοείται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τα σπίτια που στο σύστημα κλιματισμού τους έχουν εντάξει αυτή την κατηγορία συσκευών. Στους έλικες συγκεντρώνεται πολλή σκόνη και διάφοροι μικροοργανισμοί που σε περίπτωση που τεθούν σε λειτουργία χωρίς να έχουν καθαριστεί νωρίτερα, θα δημιουργήσουν ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα σε όλους.
* Καθάρισε τους τοίχους
Ακόμη και αν δεν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι οι τοίχοι βρωμίζουν πολύ εύκολα. Οι τοίχοι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας είναι μάλλον πιο ευάλωτοι στους λεκέδες. Εντόπισέ τους και μια φορά τον μήνα -εκτός εκτάκτων περιπτώσεων- καθάρισέ τους.
* Πλύνε τις κουρτίνες
Όσο και να καθαρίζεις τα παράθυρα, οι κουρτίνες μαζεύουν άλλου είδους βρωμιά. Φρόντισε όμως να έχεις τσεκάρει καλά τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν προχωρήσεις στο πλύσιμο. Δεν θα ήθελες να βρεθείς προ άσχημων εκπλήξεων.
* Τίναξε τα μαξιλάρια του καναπέ
Όσο και να τα καθαρίζεις επιφανειακά, όλο και κάτι θα μένει πιο κάτω. Τίναξε λοιπόν καλά τα μαξιλάρια του καναπέ και πέρασε τον σκελετό του με την ηλεκτρική σκούπα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
* Έλεγξε τα χαλιά για λεκέδες
Μπορεί να καθαρίζεις καλά τα χαλιά στο τέλος του Χειμώνα, αλλά όσο καιρό τα έχεις στρωμένα, πέρα από την πιο συχνή ηλεκτρική σκούπα, σίγουρα χρειάζονται και λίγη ακόμη φροντίδα. Αν λοιπόν το κρίνεις απαραίτητο, λίγο νερό με ξύδι θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι το τέλος της σεζόν.
* Καθάρισε καλά τις ηλεκτρικές συσκευές
Αν μία φορά τον μήνα καθαρίζεις σε βάθος τις συσκευές, τότε σίγουρα θα αντέξουν περισσότερο και θα σου δίνουν σε κάθε περίπτωση τα μέγιστα σε απόδοση. Χρησιμοποίησε λίγο πιο δυνατά καθαριστικά από αυτά που χρησιμοποιείς για τις καθημερινές εργασίες. Καθάρισε καλά εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο και τον φούρνο μικροκυμάτων, πέταξε ότι δεν χρειάζεσαι από το ψυγείο. Βάλε και στα τρία λίγο σόδα μαγειρικής ή ξύδι για τις μυρωδιές.
Δουλειές για κάθε εποχή
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν δουλειές που είναι εξίσου σημαντικές με όλες τις υπόλοιπες. Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο είναι αρκετές για κάποια πράγματα που συνεισφέρουν στη συντήρηση όλου του σπιτιού.
* Καθάρισε τις εξωτερικές πόρτες
Δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Μια φορά κάθε αλλαγή εποχής είναι αρκετή για να μείνουν οι πόρτες φρέσκες και καθαρές όλο τον χρόνο.
* Φρόντισε τους εξωτερικούς χώρους
Σε σπίτια όπου υπάρχουν κήποι οι εργασίες αυτές γίνονται κάθε εποχή και συνήθως γίνονται από κηπουρούς ή με τη βοήθειά τους. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και έπιπλα που υπάρχουν στον κήπο, οι ψησταριές, τα γκριλ κ.ο.κ.
* Έλεγξε καλοριφέρ, θερμοσυσσωρευτές και κλιματιστικά
Ανάλογα με την εποχή πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται οι καυστήρες, τα σώματα, τα φίλτρα και τα διάφορα άλλα μέρη των μονάδων θέρμανσης και ψύξης που έχει ο καθένας στο σπίτι του. Τα ίδιο και το τζάκι φυσικά.
* Τακτοποίησε τις ντουλάπες σου
Κάθε φορά που μαζεύεις τα ρούχα της προηγούμενης σεζόν και βγάζεις αυτά της επόμενης, είναι ευκαιρία να ξεφορτώνεσαι και ό,τι δεν χρειάζεσαι, δεν σου κάνει ή δεν θέλεις άλλο.
Επιμέλεια: Ζωή Κίττα
link   

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :