Οι Ρώσοι θέλουν περισσότερα ελληνικά φρούτα





Φράουλες, βατόμουρα, πολτοί φρούτων αλλά και καρπών είναι «υπεύθυνα» για το…κρεσέντο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έγγραφο της ελληνικής...πρεσβείας στη Μόσχα το οποίο δίνει στοιχεία για την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, το ισοζύγιο γέρνει…προς το μέρος της χώρας μας, αφού στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 31,81% ενώ, αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,71%.

Σε αριθμούς, το πρώτο τρίμηνο 2011 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 71,96 εκατ. ευρώ έναντι 54,59 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Όπως σημειώνει στο έγγραφό της η πρεσβεία, η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση των εξαγωγών φράουλας, βατόμουρων και πολτών καρπών και φρούτων.

Οι Ρωσικές εξαγωγές προς Ελλάδα παρουσίασαν πολύ μείωση κατά -14,71% και από 1,322 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2010 έφθασαν σε 1,127 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2011.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών των δασμολογικών κατηγοριών που αφορούν σε λάδια ακατέργαστα, από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, ακατέργαστο πετρέλαιο, λάδια από πετρέλαιο ή άλλα ασφαλτούχα ορυκτά ενώ αύξηση παρουσίασε και η κατηγορία που αφορά σε αέρια πετρελαίου και άλλους αέριους υδρογονάνθρακες.

Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών παρουσίασε μείωση κατά -12,87% και από 1,376 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2010 έφθασε σε 1,199 δισ. ευρώ το 2011.

Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Ρωσία ήταν σημαντική, αφού το αρνητικό μας ισοζύγιο με την χώρα αυτή μειώθηκε κατά 16,72% και ανήλθε σε -1,055 δισ. ευρώ έναντι αρνητικού ισοζυγίου της τάξεως των -1,267 δισ. ευρώ το 2010.

Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Ρωσία είναι λιγότερο συγκεντρωμένες σε κατηγορίες προϊόντων, αφού τα 10 πρώτα Ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα κατέχουν το 65,10% του συνόλου των προϊόντων, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα αφορούν κατά μεγάλο μέρος, εξαγωγές προϊόντων ενέργειας.


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :