Προσοχή! Νέες αποδείξεις ότι το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος

Μπορεί το καλοκαίρι να μοιάζει μακρινό όνειρο προς το παρόν, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να το υποδεχθούν μαυρισμένοι! Σύμφωνα όμως με νέα αμερικανική μελέτη, οι γυναίκες που κάνουν σολάριουμ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ...
δέρματος.


Η έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα ενοχοποιητικά στοιχεία για τις τεχνικές τεχνητού μαυρίσματος, που είναι εξίσου επιβλαβείς με την έκθεση στον ήλιο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 730.000 νοσηλεύτριες που είχαν τεθεί υπό 20ετή ιατρική παρακολούθηση και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν κάνει σολάριουμ στα νιάτα τους, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συγκεκριμένα.

Αν και είναι πολλές οι μελέτες που έχουν σχετίσει το τεχνητό μαύρισμα με τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η σχέση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (μακρά η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος), δεν ήταν μέχρι σήμερα σαφής.

«Ερευνήσαμε κατά πόσο η συχνότητα χρήση των συσκευών σολάριουμ, από κοπέλες ηλικίας 25 έως 36 ετών σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης Βασικοκυτταρικού καρκινώματος, μελανώματος και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος», γράφει στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology ο Δρ Τζάιλι Χαν.

«Τα στοιχεία μας αποδεικνύουν μια δοσο-εξαρτημένη σχέση μεταξύ της χρήσης των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος και του κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος, εδικά του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, και η σχέση είναι εντονότερη για τους ασθενείς, με ιστορικό έκθεσης σε νεαρή ηλικία», τονίζει ο ερευνητής.

Οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές σολάριουμ τουλάχιστον τέσσερις φορές ανά έτος μεταξύ εφηβείας και 35 ετών, είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης βασικοκυτταρικού καρκινώματος, συγκριτικά με συνομήλικές τους που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τεχνητό μαύρισμα.

Παρόμοιος κίνδυνος καταγράφηκε και για το μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μορφή καρκίνου του δέρματος επίσης με υψηλή συχνότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το μελάνωμα δεν κρίθηκαν ως στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποδοθούν και στην τύχη.

Εκ των 730.000 γυναικών, μόνο 349 διαγνώστηκαν με μελάνωμα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τις 5.500 που διαγνώστηκαν με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη και καλά σχεδιασμένη μελέτη που ενισχύει παλαιότερα ευρήματα ότι το τεχνητό μαύρισμα σχετίζεται με την εκδήλωση μελανώματος και ακανθοκυτταρικού μαυρίσματος», σχολιάζει η Δρ Τζουν Ρομπινσον, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο «Northwestern» του Σικάγο, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σημαντικό στοιχείο πάντως της έρευνας είναι ότι ο κίνδυνος αυξάνεται παράλληλα με τις αυξανόμενες χρήσεις του σολάριουμ ανά έτος.

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν το σολάριουμ 20 ή περισσότερες φορές τον χρόνο», τονίζει η Δρ Ρομπινσον.
Τέλος, το νεότερο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η χρήση του σολάριουμ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε τεχνητό μαύρισμα τουλάχιστον επτά φορές σε 12 μήνες κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση, είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν τελικά με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. 


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :