Η αίσθηση θανάτου στο Γκουαντάναμο

Μαρτυρίες κρατουμένων στο Γκουαντάναμο όπου κάνουν απεργίας. Τι αναφέρουν για τις συνθήκες Στο Γκουαντάναμο οι κρατούμενοι που κάνουν απεργία πείνας «αισθάνονται τον θάνατο να έρχεται». Αυτό είπε στον δικηγόρο του ο Αμπνταλμάλικ Ουάχαμπ, ένας κρατούμενος ηλικίας 33 ετών -από τα οποία τα 11 τα έχει περάσει στην φυλακή αυτή- ο οποίος κάνει απεργία πείνας για 50 ημέρες μέχρι σήμερα. Όπως και ο συμπατριώτης του από την Υεμένη Ούθμαν Ούθμαν, ο Αμπνταλμάλικ έχει χάσει 20 κιλά και διαμαρτύρεται για την, όπως την χαρακτηρίζει, βεβήλωση των Κορανίων τους.

Για τον 33χρονο αυτόν κρατούμενο του Γκουαντάναμο μόνον μια συμφωνία για την αντιμετώπιση με σεβασμό του Κορανίου στην φυλακή θα μπορούσε να τους κάνει να σταματήσουν την απεργία πείνας. Ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για άλλους κρατούμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν φυλακιστεί εκεί για 11 χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν δικαστεί, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν τήρησε την δέσμευσή του να κλείσει την φυλακή αυτή.

Οι δύο αυτοί κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί από την απεργία πείνας που πραγματοποιούν και τους επιβλήθηκε αναγκαστική σίτιση από τους στρατιωτικούς της φυλακής, μίλησαν τηλεφωνικώς χθες το απόγευμα με τον δικηγόρο τους Ντέιβιντ Ρεμς. Αυτός μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιεχόμενο της συνομιλίας διάρκειας μιάμισης ώρας που είχε με τον καθένα τους και ορισμένες από τις δηλώσεις τους.

Στις 6 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια ελέγχου «ρουτίνας», σύμφωνα με τις αρχές της φυλακής, κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα, ενώ τα Κοράνια των κρατουμένων εξετάστηκαν κατά τρόπο που αυτοί εξέλαβαν ως «θρησκευτική βεβήλωση».

Έκτοτε ο Αμπνταλμάλικ και ο Ούθμαν κάνουν απεργία πείνας, όπως, σύμφωνα με πολλούς δικηγόρους, και η μεγάλη πλειονότητα των φυλακισμένων της πτέρυγας 6, στην οποία βρίσκονται περίπου 130 κρατούμενοι, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οι πιο μετριοπαθείς της φυλακής. Μεταξύ αυτών των 130 βρίσκονται 86 άνδρες που έχει κριθεί από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «πληρούν τους όρους απόλυσης» ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται περίπου 30 κρατούμενοι από την Υεμένη.

Για τον Ντέιβιντ Ρεμς, ο οποίος υπερασπίζεται 15 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 13 κάνουν απεργία πείνας, η κινητοποίηση αυτή «είναι άνευ προηγουμένου σε εύρος, σε διάρκεια και σε αποφασιστικότητα».

Οι στρατιωτικές αρχές γνωστοποίησαν χθες ότι 37 κρατούμενοι από τους 166 του Γκουαντάναμο κάνουν απεργία πείνας, δηλαδή οι τετραπλάσιοι από τον πρώτο απολογισμό που είχαν δώσει στην δημοσιότητα στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της φυλακής, τον λοχαγό Ρόμπερτ Ντούραντ, έχει δοθεί εντολή για την αναγκαστική σίτιση 11 εξ αυτών, εκ των οποίων δύο εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης και για να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους.

Ο 45χρονος Ούθμαν διηγήθηκε στον δικηγόρο του πως γίνεται η αναγκαστική σίτισή του, είναι δεμένος με λουριά σε αναπηρική πολυθρόνα, όπως επίσης πως έκανε εμετό και έβγαλε αίμα και έχασε τις αισθήσεις του.

Μετά την μεταφορά του πριν από τέσσερις εβδομάδες στην πτέρυγα 5, όπου κρατούνται άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί πειθαρχικά μέτρα, ο Ούθμαν έχει στην διάθεσή του φιάλες με νερό. Ωστόσο οι δικηγόροι καταγγέλλουν την στέρηση πόσιμου νερού και τις «εξαιρετικά χαμηλές» θερμοκρασίες στην πτέρυγα 6 με στόχο, σύμφωνα με τους ίδιους, να κάνουν τους κρατούμενους να σταματήσουν την απεργία πείνας. Οι στρατιωτικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές σε υπόθεση που εκδικάζεται από δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ο Ούθμαν δηλώνει ότι οι συγκρατούμενοί του δεν εμπιστεύονται ούτε τη νέα διοίκηση της φυλακής, ούτε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μέλη της οποίας επισκέφθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο την φυλακή λόγω της απεργίας πείνας. Αυτή είναι η μόνη οργάνωση που έχει την δυνατότητα να συναντάει κρατούμενους της αμερικανικής αυτής φυλακής στην Κούβα. Κανείς δεν τους μιλάει», αποκάλυψε ο Ούθμαν στον Ρεμς.

Οι κρατούμενοι «αισθάνονται τον θάνατο να έρχεται», του εμπιστεύτηκε παράλληλα ο Αμπνταλμάλικ.

Γι’αυτόν, μόνον μια συμφωνία για την αντιμετώπιση με σεβασμό του Κορανίου θα έπειθε τους κρατούμενους να σταματήσουν την απεργία πείνας. «Θέλουν μια σαφή ρύθμιση», σημείωσε, «κανείς δεν θα έκρυβε ο,τιδήποτε μέσα στο Κοράνι του, ακόμη κι αν το θέλαμε». Δεν θέλω να προσβάλουν (το Κοράνι), το χρειάζομαι για να ζήσω», πρόσθεσε ο 33χρονος, σύμφωνα με τον οποίο οι διερμηνείς που τους εξετάζουν κατά τις έρευνες προσποιούνται ότι είναι μουσουλμάνοι.

Ωστόσο ο Αμπνταλμάλικ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να μην είναι αρκετό για άλλους κρατούμενους, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στην πλειονότητά τους εδώ και 11 χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν δικαστεί, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα δεν τήρησε την υπόσχεσή του να κλείσει την φυλακή αυτή. Είναι η ύστατη έκφραση της απελπισίας τους» την ώρα που απομακρύνεται γι’αυτούς οποιαδήποτε προοπτική να βγουν μια ημέρα από την φυλακή, σημείωσε ο Ρεμς.

Το Πεντάγωνο οφείλει να σεβαστεί την επιθυμία τους και να μην τους επιβάλει αναγκαστική σίτιση, πρόσθεσε ο δικηγόρος και συνέκρινε την περίπτωσή τους με αυτήν του Μπόμπι Σαντς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ο οποίος πέθανε το 1981 έπειτα από απεργία πείνας 66 ημερών. Οι κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους», σύμφωνα με τον Ρεμς. Πείτε στην οικογένειά μου να με συγχωρήσει αν πεθάνω», ήταν η χάρη που του ζήτησε ο Αμπνταλμάλικ.









                                                 -->

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :