Γεμάτα επικίνδυνα φυτοφάρμακα τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε

«Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Οσο για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, η θέση της Greenpeace είναι σαφής. Ουσίες οι οποίες περιγράφονται ως ύποπτες καρκινογένεσης, εξαιρετικά τοξικές και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον, δεν πρέπει να υπάρχουν σε καμία συγκέντρωση.

Για τον λόγο αυτόν, η υπεύθυνη για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Ε. Δανάλη, ζητά από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρη, «να αναλάβουν δράση για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών ενώ παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς».

«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Ανιχνευτής για τοξίνες, αλλεργιογόνα

Μια φορητή συσκευή που θα ανιχνεύει γρήγορα, φτηνά και αποτελεσματικά αν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα και τοξίνες κατασκευάζουν ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η εν λόγω συσκευή θα μπορεί να συνδέεται ασύρματα σε οποιοδήποτε smartphone και να μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία. Η αξία της κρίνεται σημαντική από τους επιστήμονες, καθώς σήμερα ελέγχεται μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας εξαιτίας της χρονοβόρας και ακριβής διαδικασίας που απαιτείται.

Συσκευή

Η συσκευή αναμένεται να χωρά στην παλάμη του ενός χεριού και να θυμίζει τις φορητές συσκευές αιμοληψίας που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αισθητήρες μίας χρήσεως θα βοηθούν να ελεγχθεί σε οποιονδήποτε χώρο το τρόφιμο ως προς την περιεκτικότητά του σε δέκα ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών.

Στην έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμετέχουν ερευνητές του Τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων και του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Foodsniffer, στο οποίο συνεργάζονται ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία.




         
                                                  -->



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :