Πρόληψη του πνιγμού στο νερό - Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Περίπου... 300 πνιγμοί αντιστοιχούν το χρόνο. Τα ατυχήματα συνέβησαν στη θάλασσα, σε λίμνες, ποτάμια, πισίνες, δεξαμενές, ακόμη και σε μπανιέρες. Κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά (μικρότερα των 14 ετών) και 15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται. Για κάθε παιδί που πνίγεται άλλα 7 παιδιά εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα 6 περίπου νοσηλεύονται.Στην Ελλάδα το 70% σχεδόν των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών, σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών, διαδραματίζονται στη θάλασσα, ενώ το 25% στις πισίνες.Ο πνιγμός προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η τελευταία οφείλεται ή σε εισρόφηση του νερού από την αναπνευστική οδό ή από σπασμό του λάρυγγα (όταν έρθει σε επαφή η επιγλωτίδα με το νερό). Η καταβύθιση σε πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσω υποθερμίας.

Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος).

Στα αίτια του πνιγμού περιλαμβάνονται:•

Χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών.•

Κόπωση.•

Αιφνίδια οξεία κατάσταση (π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου , επιληψία κλπ).•

Τραυματισμός της κεφαλής ή του νωτιαίου μυελού σε κατάδυση.•

Δαγκώματα από υδρόβιους οργανισμούς , νόσος των δυτών κλπ.Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό.Πρόληψη του πνιγμού στα παιδιάΣτις διακοπές αλλά και το σπίτι, πάρτε τα μέτρα σας και προφυλάξτε το παιδί σας από ενδεχόμενο πνιγμό.Στην πισίνα ή τη θάλασσαΠοτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ήκοντά σε νερό.Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια,φουσκωτές κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα τηςεπίβλεψης.Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο τοδυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), απόεξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο νασυμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο”από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά(ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνταιστενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπάμόνο του!Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.Στο σπίτιΑν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει τομικρότερο.Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε ναμην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.Οδηγίες για τους κολυμβητέςΝα κολυμπάτε πάντα με παρέα. Ποτέ μόνοι και ποτέ σεερημιά.Περιμένετε να περάσουν 4 ώρες από το φαγητό για νακολυμπήσετε.Τα οινοπνευματώδη ποτά και η κολύμβηση είναιεπικίνδυνος συνδυασμός.Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές(ειδικά όταν βρέχει) και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ήισχυρά ρεύματα.Μην κολυμπάτε κοντά στα βράχιαΜην κάνετε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σεπεριοχές με βράχια και πέτρες.Μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνηκολύμβησης στις οργανωμένες παραλίες.Μην κολυμπάτε στα ανοιχτά ιδίως σε πολυσύχναστεςπαραλίες όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.Αν κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα ή καταδύσεις, ναχρησιμοποιείτε πάντα τον εξοπλισμό ασφαλείας(σημαδούρα με σημαιάκι) και να είστε οπωσδήποτε μαζίμε έμπειρο ενήλικα.Μη

σπρώχνετε και μη βυθίζετε τους άλλους στο νερό.Βγείτε από το νερό αν δεν νοιώθετε καλά, αν φοβάστε ήαν κρυώνετε.Καλέστε για βοήθεια αν νοιώσετε κίνδυνο.Αν κάποιος κινδυνεύει στο νερό βρείτε ένα αντικείμενοπου επιπλέει και ρίξτε το κοντά του για να πιαστεί.Παράλληλα φωνάξτε για βοήθεια.Προσοχή: μην πλησιάσετε το θύμα γιατί μπορεί νακινδυνέψετε και εσείς αν πιαστεί πάνω σας. Οαλτρουϊσμός και η αυτοθυσία δεν ωφελεί αν δενκατευθύνεται από τη λογική.Έχετε μαζί σας, στην παραλία, στο αυτοκίνητο, στηβάρκα, το κουτί πρώτων βοηθειών.Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη και να θυμάστε τοτηλέφωνο των πρώτων βοηθειών(112).

medlabgr.blogspot.gr


.
-->



                                           
         
                                                  -->

  banner ads
eXodosclub.blogspot.gr
tro-ma-ktiko.blogspot.gr -trelokouneli.gr   


banner ads
.adieXodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :