ΚΑΙ ΟΜΩΣ – Δεν είναι όλοι οι οπαδοί πρόβατα

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων ακολουθούν παντού την αγαπημένη τους ομάδα. Δεν σταματούν να τραγουδούν υπέρ της, να φωνάζουν συνθήματα κατά των αντιπάλων και πολλές φορές, λόγω του…. φανατισμού τους, να προχωρούν και σε βίαιες πράξεις. Οι οπαδοί όμως είναι και αυτοί πολίτες με όλο το «πακέτο», με όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που μπορεί να έχει ένας πολίτης… δεν είναι αδιάφοροι απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, τους ενδιαφέρει ποιος τους κυβερνά, θυμώνουν όταν δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, τους αγχώνει η ανεργία, ξέρουν ποιοι φόροι είναι άδικοι, ξέρουν τί σημαίνουν τα αρχικά Φ.Π.Α., ξέρουν ποιοι συμμετέχουν στο Γιούρογκρουπ, ξέρουν τι σημαίνει κούρεμα χρέους… και τα ξέρουν όλα αυτά γιατί είναι και αυτοί μέλη της Κοινωνίας, είναι πολίτες, εργαζόμενοι, γονείς και πάνω απ’όλα είναι Άνθρωποι.

Σίγουρα υπάρχουν και οι «εξαιρέσεις» που πολλές φορές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ομάδα τους, και στο όνομά της ομάδας τους, περνούν από τον οπαδισμό στο χουλιγκανισμό. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε με αυτούς. Θα ασχοληθούμε με αυτούς που έχουν ανησυχίες και πέρα από τους αθλητικούς χώρους. Και γι’αυτή την κατηγορία των οπαδών έχουμε και τρία πρόσφατα παραδείγματα, σε Τουρκία, Αγγλία και Βραζιλία.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι οπαδοί τεσσάρων ομάδων (Φενέρμπαχτσε, Μπεσικτάς, Γαλατάσαράι και Τραμπζονσπόρ), αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των διαδηλωτών που τον τελευταίο μήνα φωνάζουν κατά της ανισότητας, της αδικίας και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν. Οι τούρκοι οπαδοί κινητοποιούν τον κόσμο, βγάζουν κοινές αφίσες και, ίσως το πιο σημαντικό, στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και την κοινωνία, ότι τα ανθρώπινα προβλήματα είναι υπεράνω όλων!

Στην Αγγλία, οι οπαδοί των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ, διαμαρτύρονται για τις τιμές των εισιτηρίων αλλά και για το πως αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι του «σύγχρονου ποδοσφαίρου» τους φίλους του αθλήματος.

Οι οπαδοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «για πολύ μεγάλο διάστημα, οι οπαδοί πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, με την αφοσίωσή τους να θεωρείται δεδομένη. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από τον πληθωρισμό κι αυτό έχει ήδη διώξει οπαδούς από το ποδόσφαιρο.

Με τα χρήματα να αυξάνονται συνεχώς στο μοντέρνο αγγλικό ποδόσφαιρο, τα προνόμια των οπαδών θα έπρεπε να βελτιώνονται αναλογικά με τα αυξανόμενα κέρδη. Αντίθετα, όμως, οι σύλλογοι και οι αρχές βασίζονται στην αντιπαλότητα των οπαδών προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτούς τους οπαδούς.».

Στην Βραζιλία, με αφορμή το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, κάτοικοι μεγάλων πόλεων, βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τα βασικά… αυτό δηλώνει και το σύνθημα που κυριαρχεί «Δεν με Νοιάζει το Μουντιάλ, Θέλω χρήματα για την Υγεία και την Παιδεία»…

Θα πίστευε κανείς ότι ο βραζιλιάνος μπροστά στο ποδοσφαιρικό θέαμα θα θυσιάζε τα πάντα. Λάθος! Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους γιατί βλέπουν τα χρήματα να πηγαίνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνει η χώρα τους για το καλοκαίρι του 2014 και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και όχι στις κοινωνικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Μαζί με τους πολίτες και αρκετοί οπαδοί ομάδων οι οποίοι έστω και για λίγο άφησαν στην άκρη το ποδόσφαιρο.

.
-->



                                           
         
                                                  -->

  banner ads
eXodosclub.blogspot.gr
tro-ma-ktiko.blogspot.gr -trelokouneli.gr   


banner ads
.adieXodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :