Γιατί πρήζεται το σώμα μας; - Πως το αντιμετωπίζουμε;

Το φούσκωμα ή πρήξιμο που παρατηρούμε σε κάποιο σημείο του σώματος ή σε όλο το σώμα μπορεί να συμβεί όταν είμαστε υγιείς. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει φυσιολογικό και παθολογικό πρήξιμο, σαν σύμπτωμα κάποιας ασθένειας...

Πού οφείλεται το πρήξιμο; Η αίσθηση φουσκώματος σε όλο το σώμα- ή σε μέρη του- συνήθως σχετίζεται με την κατακράτηση των υγρών που προσλαμβάνουμε είτε ως νερό είτε με τις τροφές σε συνδυασμό με την πρόσληψη νατρίου, δηλαδή αλατιού. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό και να το φυλακίζει στα κύτταρα και έτσι δημιουργείται το πρήξιμο στα πόδια, στο πρόσωπο ή σε όλο το σώμα. Η διατροφή με αλάτι ή τροφές με αλάτι που δεν φαίνεται (τυρί, δημητριακά, τηγανητά, σάλτσες, ξηροί καρποί κλπ.) είναι η πιο συχνή αιτία κατακράτησης υγρών στο σώμα μας. Άλλη συνηθισμένη φυσιολογική αιτία που δημιουργεί φούσκωμα, δηλαδή κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που συνέπεια έχει το μικρού βαθμού έγκαυμα, όπου ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την αφυδάτωση και την απώλεια νερού από την εφίδρωση και την ζέστη κατακρατεί υγρά ως μηχανισμό εξισορρόπησης της έκθεσης στον ήλιο. Μια άλλη αιτία είναι η κλιμακτήριος και οι ορμονικές διακυμάνσεις των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση. Η κατακράτηση υγρών και το γενικευμένο φούσκωμα περνάει με το τέλος της περιόδου. Η εγκυμοσύνη επίσης είναι μια περίοδος που το σώμα κατακρατεί υγρά. Η λήψη κάποιων φαρμάκων έχει το πρήξιμο ως αποτέλεσμα (ορμόνες, κορτιζονούχα, αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά). Η ορθοστασία είναι μια κατάσταση που φέρνει εύκολα πρήξιμο στα πόδια καθώς και η κακή θέση του σώματος σε κάθισμα, η ακινησία κατά το ταξίδι ή την οδήγηση. Θα πρέπει κατά την οδήγηση ή σε ένα ταξίδι ωρών να προσέχουμε όπως καθόμαστε ώστε τα γόνατα να βρίσκονται πάνω από τα ισχία ή να βάζουμε ένα υποπόδιο να ακουμπάνε τα πέλματα. Αυτή είναι η σωστή εργομετρική στάση του σώματος που διευκολύνεται η κυκλοφορία της λέμφου.

Θα πρέπει κάθε μια ώρα, επίσης, να σηκωνόμαστε ή να σταματάμε την οδήγηση και να κάνουμε κάποια βήματα.

Οι παθολογικές αιτίες που μπορεί να προκαλούν πρήξιμο και στάση υγρών στο σώμα έχουν σχέση με καρδιακές παθήσεις (καρδιακή ανεπάρκεια, ανεπάρκεια φλεβών ή βαλβίδων), με παθήσεις των νεφρών που χαρακτηριστικό είναι το έντονο πρήξιμο γύρω από τα βλέφαρα, με κάποιες γυναικολογικές παθήσεις ωοθηκών, με νεοπλασία όπου μια μάζα πιέζει όργανα ή λεμφαδένες και υπάρχει πρήξιμο στην κοιλιά, λεμφαδενοπάθειες, μπορεί να πρηστούν χέρια ή πόδια. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς ,του ήπατος καθώς και κάποια φάρμακα που λαμβάνονται χωρίς σωστή ρύθμιση και ιατρική παρακολούθηση μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται ιατρική εξέταση και διερεύνηση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρήξιμο; Η άσκηση (κολύμπι, τρέξιμο, βάδισμα) βοηθάει στην καλή διατήρηση του κυκλοφορικού συστήματος. Οι ειδικές κάλτσες ή καλσόν για ορθοστασία επίσης βοηθούν τα βαριά και πρησμένα πόδια. Το μασάζ στην περιοχή που είναι πρησμένη με σωστές κινήσεις διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου και μειώνει αισθητά το πρήξιμο. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ψηλά (άνω των 4,5 πόντων ) και στενά παπούτσια. Όταν είμαστε στο σπίτι καλό είναι να περπατάμε με γυμνά πέλματα και να απλώνουμε τα πόδια σε ευθεία στην καθιστή θέση.

boro.gr


.
-->



                                           
         
                                                  -->

  banner ads
eXodosclub.blogspot.gr
.tro-ma-ktiko.blogspot.gr..adieXodos.gr   


banner ads
.adieXodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :