Η οικονομική κρίση στα θρανία

Με κριτήριο την πόλη και όχι την σχολή της προτίμησής τους, συμπλήρωσαν οι φετινοί υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι περισσότεροι υποψήφιοι των φετινών….. πανελλαδικών εξετάσεων, επηρεασμένοι πιθανώς από την οικονομική κρίση αποφάσισαν να σπουδάσουν με χαμηλό κόστος κοντά στον τόπο κατοικίας τους, παραμερίζοντας την σχολή προτίμησής τους που πιθανώς θα επιβάρυνε οικονομικά περισσότερη την οικογένειά τους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία που παρατηρήθηκε στις δηλώσεις των φετινών μηχανογραφικών ενώ ταυτόχρονα από την συνολική εικόνα των 80.958 δελτίων που δηλώθηκαν για τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ζήτηση των σχολών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Κάθε χρόνο οι αλλαγές στην ζήτηση των σχολών επηρεάζονταν με κριτήριο την ζήτηση στην αγορά εργασίας. Φέτος, αναμένεται πάντως γενικότερα πτώση των βάσεων όπου θα ξεκινήσει από τα 150 μόρια μάλιστα στις περιζήτητες σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να προσεγγίσει έως και 700 μόρια σε τμήματα της επαρχίας.

Ενδεικτικά, μια καταγραφή της εικόνας των μηχανογραφικών δελτίων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι για το 2013 θα ήταν η εξής:

1 Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες

Εδώ η Νομική είναι η επικρατούσα επιλογή. Η πλειονότητα των υποψηφίων έχει δηλώσει κάποια Νομική της επικράτειας. Τα παιδαγωγικά τμήματα που άλλοτε ήταν περιζήτητα στις επιλογές , πλέον έχουν υποχωρήσει πιθανώς εξαιτίας της μείωσης των προσλήψεων. Μεγάλη η αύξηση για τα ξενόγλωσσα τμήματα.

2 Επιστημονικό Πεδίο: θετικές επιστήμες

Σημαντική στροφή για σχολές γεωτεχνολογικού τομέα εξαιτίας του νέου οικονομικού μοντέλου που προωθείται πλέον στην χώρα μας και δίνει ώθηση σε ανάπτυξη καλλιεργειών. Δημοφιλείς ξανά οι επιστήμες όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

3 Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας

Εδώ η Ιατρική συνεχίζει να είναι η πρωταθλήτρια στις επιλογές των υποψηφίων. Παρά την ανεργία στην Ελλάδα, το γεγονός ότι στο εξωτερικό η ζήτηση για το αντικείμενο συνεχίζεται αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τους υποψηφίους.

4 Επιστημονικό Πεδίο: Τεχνολογικές επιστήμες και Πολυτεχνικές Σχολές

Τα τμήματα πληροφορικής αλλά και τμήματα Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών έχουν την τιμητική τους. Τμήματα με βάση την ενέργεια και το περιβάλλον αρχίζουν να παίρνουν επίσης το προβάδισμα.

5ο Επιστημονικό Πεδίο: Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Σημαντική κατεύθυνση έχουν πάρει τα τμήματα Λογιστικής.


         eXodosclub.blogspot.gr



πηγή
                                                     -->

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :