ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφώνησαν με την εκλογή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη θέση του ε” αντιπροέδρου της Βουλής

Μετ’ εμποδίων έγινε η εκλογή του ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής σε αντικατάσταση του υπουργοποιηθέντος κ. Λ. Γρηγοράκου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αντέδρασαν…. επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ ως συμπολίτευση με θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση και με υπουργούς σε αυτήν, να έχει αντιπρόεδρο ως αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η θέση του ε΄ αντιπροέδρου ανήκει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, σε κόμμα της αντιπολίτευσης και ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει το κρέας ψάρι».

Όπως είπε «δεν μπορεί ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος να είναι στην κυβέρνηση και μάλιστα ως αντιπρόεδρος και να θέλει να είναι και στην αντιπολίτευση». Αν έχουν πρόβλημα, αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος και δεν χρειάζεται ούτε ερμηνείες ούτε αλχημείες», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Ν. Μαριάς, προσθέτοντας: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ – και στην συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι οι απόψεις αυτές είναι «βαθύτατα αντιπλουλαριστικές και αντικοινοβουλευτικές» και υπενθύμισε την πρακτική που ακολουθήθηκε το 1989 στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα όπου συμμετείχε και ο ενιαίος Συνασπισμός, ο οποίος παράλληλα διέθετε και θέση αντιπροέδρου στην Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ο Κανονισμός της Βουλής συντάχθηκε σε συνθήκες μονοκομματικής πλειοψηφίας, αλλά όποτε υπήρξε ανάλογο θέμα η Βουλή κινήθηκε με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του συμμετείχε και στην προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση έχοντας ως αντιπρόεδρο τον κ. Γρηγοράκο.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής λέγοντας ότι αναφέρεται στην πρώτη σε δύναμη Κ.Ο. και μετά κινείται κατά σειρά αναλόγως της δύναμης των Κ.Ο.

Ο προεδρεύων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ’89, ενώ διερωτήθηκε «αν δεν γινόταν ο κ. Γρηγοράκος υπουργός θα του έλεγε κανείς να παραιτηθεί για να εκλεγεί αντιπρόεδρος από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης;».

Και υπογράμμισε ότι η ορθή ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής είναι ότι «πρέπει να εκλεγεί από το τρίτο κόμμα του κοινοβουλίου αντιπρόεδρος».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε και ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να ζητηθεί η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, κάτι, ωστόσο, που απορρίφθηκε από την Ολομέλεια. Έτσι, από την διενεργηθείσα ψηφοφορία εξελέγη στην θέση του ε΄ αντιπροέδρου ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Ι. Δριβελέγκας με 137 ψήφους, έναντι 79 λευκών και 4 άκυρων (σε σύνολο 220 ψηφισάντων).


         eXodosclub.blogspot.gr



πηγή
                                                     -->

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :