Η κρίση αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας

Αυξητική τάση των ποσοστών παχυσαρκίας και του σωματικού βάρους άνω του φυσιολογικού, που αγγίζει το 50%, καταδεικνύουν τα ευρήματα μελετών σε βάθος δεκαετίας και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σχετίζεται αφενός με την…

οικονομική κρίση, αφετέρου με την έλλειψη άσκησης.

Την εξάπλωση της παχυσαρκίας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα νέας πανελλήνιας μελέτης σε παιδιά ηλικίας 8 και 10 ετών, που διεξήχθη αρχές του 2012. Σύμφωνα με αυτά το 36% των αγοριών Β’ τάξης Δημοτικού και το 37% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού, ενώ τα αποτελέσματα στην Δ’ τάξη είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, καθώς το 44% των αγοριών και το 41% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα περίπου το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των παχύσαρκων εφήβων παραμένουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους. Η έλλειψη άσκησης, σε συνδυασμό με τη θερμιδογόνο φθηνή διατροφή των τελευταίων ετών, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Εβδομάδα Παχυσαρκίας, από 19 έως 26 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), Ευθύμιος Καπάνταης. Επεσήμανε δε ότι στο σχολείο δεν αποδίδεται η δέουσα σημασία στη σωματική άσκηση, παρόλο που το 98% των σχολείων της χώρας παρέχουν χώρους άθλησης, με το 65% των σχολείων να αφιερώνουν μόνο 2 ώρες εβδομαδιαίως για να ασκηθούν οι μαθητές.

Το φαινόμενο που διατυπώθηκε για πρώτη φορά επιστημονικά το 2005 ως «το παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία», ανέλυσε ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ Αντώνης Αλαβέρας, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ του χαμηλού οικονομικού επιπέδου και της παχυσαρκίας σε αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα. «Το ποσοστό παχυσαρκίας των φτωχών είναι μεγαλύτερο από αυτό των μη φτωχών, και το εντυπωσιακότερο είναι ότι ακόμα και στους άστεγους το ποσοστό παχυσαρκίας είναι παρόμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Αλαβέρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η οικονομική δυσπραγία προκαλεί παχυσαρκία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, πιθανολογείται εντούτοις, με τη μέχρι στιγμής έρευνα, ότι ρόλο παίζουν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες πριμοδοτούν τις πλούσιες σε θερμίδες τροφές, η εναλλασσόμενη πείνα με υπερφαγία, η τροφική ανασφάλεια, η έλλειψη διαπαιδαγώγησης και σωστών πρακτικών διατροφής, η φτηνή ψυχαγωγία με την τηλεόραση στο σπίτι, το στρες της οικονομικής εξαθλίωσης.

Οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επεσήμαναν ότι η παχυσαρκία παραμένει -και μάλιστα εξελίσσεται- σε μείζονα απειλή για την ατομική και τη δημόσια υγεία και προκαλείται κυρίως από την έλλειψη της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έφη Φουσέκη



         eXodosclub.blogspot.gr



πηγή
                                                     -->

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :