Οργή στην Τουρκία με απόρρητα έγγραφα

Η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε χθες ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ μια απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) του 2004, που προέβλεπε την ανάληψη συντονισμένων ενεργειών για την εξάρθρωση του λεγόμενου κινήματος Γκιουλέν….

Η κυβέρνηση ουδέποτε εφάρμοσε την εν λόγω πρόταση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Γιαλτσίν Ακντογάν, κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση υπεγράφη γιατί τότε το επέβαλαν οι συγκυρίες», είπε εξάλλου ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), κ. Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Οι αποφάσεις του ΣΕΑ, δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση. Την απόφαση αποκάλυψε η εφημερίδα Taraf και ο δημοσιογράφος κ. Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος είχε αποκαλύψει πολλά στοιχεία σχετικά με τους μυστικούς σχεδιασμούς στρατιωτικού πραξικοπήματος, μια υπόθεση που έγινε γνωστή με την κωδική τους ονομασία, «Βαριοπούλα».

Το δισέλιδο έγγραφο απόφασης Υπ» Αρ. 581 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είχε υπογραφεί την 25η Αυγούστου 2004, από τον τότε πρόεδρο κ. Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, αλλά και από τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, σήμερα πρόεδρο της δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η απόφαση καλούσε τα υπουργείο Εξωτερικών και Εσωτερικών και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) να παρακολουθούν από κοντά το κίνημα Gülen στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ζητούσε επίσης από το υπουργείο Παιδείας να ερευνήσει και να παρακολουθεί τα σχολεία και τα φροντιστήρια που συνδέονταν με το κίνημα Γκιουλέν. Το ΣΕΑ χαρακτηριζόταν στο παρελθόν όργανο της στρατιωτικής εξουσίας που «ήλεγχε» και καθοδηγούσε την εκάστοτε πολιτική κυβέρνηση.

Η αποκάλυψη του εγγράφου αυτού προκάλεσε οργή στην Τουρκία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται. Το έγγραφο αποκαλύπτει την «διπρόσωπη πολιτική» της κυβέρνησης, όπως είπε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ διανοούμενοι και αναλυτές σχολίασαν ότι συνεχίζεται –με άλλη μορφή– το κλίμα του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997, πραξικόπημα που είχε ονομαστεί «μεταμοντέρνο».

Το κίνημα Γκιουλέν αντιμετώπιζε μεγάλη εχθρότητα από μέρους των στρατιωτικών, ο Φετουλάχ Γκιουλέν αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ και την Πενσιλβάνια, όπου συνεχίζει να διαμένει σήμερα. Το κίνημα είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το κυβερνών ως και AKP.

Το κίνημα αυτό ελέγχει ένα δίκτυο σχολείων και φροντιστηρίων σε όλο τον κόσμο κι εκτιμάται ότι έχει ιδιαίτερη επιρροή. Εμπνέεται από την προσωπικότητα και διδασκαλία του μουσουλμάνου διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν, ή Φετουλάχ-χότζα («δασκάλου»). Τους τελευταίους μήνες λέγεται ότι το κίνημα συγκρούεται με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κορύφωση της σύγκρουσης θεωρείται η νομοθεσία που προετοιμάζει την απαγόρευση των φροντιστηρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


         eXodosclub.blogspot.gr



πηγή
                                                     -->


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :