Προς διαγραφή 4.000 «αιώνιοι» σπουδαστές από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Την πόρτα της εξόδου από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, πρόκειται να δουν 4.000 σπουδαστές όλων των σχολών και τμημάτων του ιδρύματος, οι οποίοι δεν κατάφεραν εντός των προβλεπομένων ακαδημαϊκών…. εξαμήνων να αποκτήσουν το πτυχίο τους.

Οι χαρακτηριζόμενοι «αιώνιοι» σπουδαστές, μετά την εφαρμογή νόμου του Υπουργείου Παιδείας, που καταργεί τις χωρίς χρονικούς περιορισμούς σπουδές, θα πρέπει να περάσουν τα μαθήματα που τους έχουν απομείνει, μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, για να μην διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Έτσι όσοι σπουδαστές εισήχθησαν πριν το 2006 στη σχολή που φοιτούσαν, θα πρέπει για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειές τους, ο χρόνος, αλλά και τα χρήματα που δαπάνησαν όλα αυτά τα χρόνια, να πάρουν το πτυχίο τους πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ούτε λίγο ούτε πολύ, από τους 21.000 σπουδαστές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, οι 4.000 θα πάνε στα σπίτια τους, αν δεν καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί του πτυχίου τους. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κάθετα αντίθετος με την εφαρμογή νόμου του Υπουργείου Παιδείας, τάσσεται ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παν. Γούλας, ο οποίος θεωρεί ότι μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να σταθεί για πολλούς και σημαντικούς λόγους.

Τη χαρακτηρίζει άδικη για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φοιτητών και σπουδαστών, διότι όπως επισημαίνει στην «Ε» δεν μπορεί να φταίει απόλυτα ένας σπουδαστής που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, όταν δεν είχε την απαραίτητη οικονομική βοήθεια από το σπίτι του και έπρεπε να εργαστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των σπουδών του.

Υπάρχουν σπουδαστές που έχουν γονείς άνεργους, άλλοι πάλι που είναι ορφανοί, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που παίρνουν και δεύτερο πτυχίο, τι θα πρέπει να γίνει με αυτές τις περιπτώσεις; συμπληρώνει ο κ. Γούλας. Ως εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φέρουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα υπήρξαν απεργιακές κινητοποιήσεις, ή σε κάποιες σχολές δεν υπήρξαν καν καθηγητές για την παράδοση των μαθημάτων, άρα από αυτές τις περιπτώσεις για τους σπουδαστές δεν κατέστη δυνατή η διεκπεραίωση της εξεταστικής. Η πολιτεία ζητά τη διαγραφή των μακροχρόνιων φοιτητών-σπουδαστών γιατί πιστεύει ότι η παραμονή τους στο ίδρυμα είναι κοστοβόρα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς όλοι γνωρίζουν, ότι ο χαρακτηριζόμενος αιώνιος φοιτητής δεν έχει τα προνόμια του τακτικού φοιτητή, άρα αυτή η λογική είναι εσφαλμένη». Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας πρότεινε οι σπουδαστές που δεν ολοκληρώνουν κανονικά τις σπουδές τους, να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδά τους. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ»

Οι σπουδαστές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Θεσσαλίας και αυτοί με τη σειρά τους, θεωρούν ότι για το Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει πραγματικό κόστος από τους αιώνιους σπουδαστές και το τεκμηριώνουν αυτό λέγοντας ότι «όσοι παρατείνουν τις σπουδές τους δεν έχουν ούτε πάσο, ούτε σιτίζονται δωρεάν, ούτε παρακολουθούν εργαστήρια. Αντίθετα όσοι καθυστερούν να λάβουν το πτυχίο τους, έχουν σοβαρούς λόγους να το κάνουν. Υπάρχουν παιδιά που χρωστούν δύο μαθήματα και αναγκάζονται για την εξεταστική τους να έρχονται από μακριά, από την Κύπρο από νησιά.

Τα εισιτήρια κοστίζουν και αν αποτύχουν στις εξεταστικές πρέπει να τους πάρει το κράτος το πτυχίο; διερωτάται ο εκπρόσωπος των σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και γραμματέας της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ κ. Αλέξανδρος Κλειτσάκης».

Υποστηρίζει δε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις, για ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών, ώστε να καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους και να μην δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με το νέο νόμο όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά, θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα, αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

Γενικά αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι ο χρόνος σπουδών, είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα.

Αν εισήχθησαν σε μια σχολή αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά πανελλήνιες εξετάσεις, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται από τον νόμο.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Οι φοιτητές δεν πρέπει να παραλείπουν στην αρχή κάθε εξαμήνου να πραγματοποιούν την εγγραφή τους, καθώς σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφονται από τη σχολή. Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από το κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.

Via

eXodosclub.blogspot.gr
   
   



 adiexodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :