Αυτοί είναι οι δέκα πιο περίεργοι πύργοι του πλανήτη! (εικόνες)

Σίγουρα δεν είναι όμορφοι σαν τον πύργο του Eiffel. Σίγουρα δεν είναι εντυπωσιακοί σαν τον Πύργο CN. Και σίγουρα δεν είναι εμβληματικοί όπως το Empire State Building. Οκ, για είμαστε ειλικρινείς, αυτά τα δέκα οικοδομήματα ποικίλλουν από πολύπλοκα μέχρι περίεργα μέχρι και άσκοπα κτίρια. Τουλάχιστον μας τραβάνε την προσοχή και κάτι είναι κι αυτό, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μας κάνουν και πραγματικά αναρωτιόμαστε: “τι σκέφτονταν όταν τα έφτιαχναν;”

Zizkov Πύργος Τηλεόρασης, Πράγα Ούτε ο ίδιος ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα τέτοιο ενοχλητικό κτίριο. Αυτός ο πύργος τηλεοπτικής μετάδοσης, ύψους 216 μέτρων ήταν αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακός όταν άνοιξε το 1992, με τους τρεις μεταλλικούς πυλώνες του να υποστηρίζουν τις 9 προεξοχές του και το κατάστρωμα για τον εξοπλισμό μετάδοσης. Αλλά όταν ο ντόπιος καλλιτέχνης David Cerny ενσωμάτωσε στον πύργο μερικά γλυπτά απρόσωπων μωρών το 2000, η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε με αυτή του την κίνηση. Από ό,τι φαίνεται όμως, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Τσεχίας φαίνονται να είναι λίγο νευρικοί, καθώς απαίτησαν την επιστροφή των μωρών, αφού αυτά αφαιρέθηκαν το 2001. Οπότε έτσι κατέληξε μέχρι και σήμερα αυτός ο πύργος να ανατριχιάζει τους επισκέπτες του.

Πύργος Puffer fish, Κίνα Ίσως ήρθε η ώρα να μεταλλάξουμε το ιδίωμα ‘a white elephant’ με το πιο ‘τοπικό’ του ‘ένα χάλκινο ψάρι’. Όπως και να το κάνουμε ο εικονιζόμενος πύργος με τα 15 στόρια, που άνοιξε στο τέλος του προηγούμενου έτους σε ένα νησί της επαρχίας Yangzhong, έχει ήδη γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης που αφορά στις κρατικές επενδύσεις της Κίνας. Αποτελείται από 8.920 πλάκες χαλκού, και είναι ξεκάθαρα ένας απ’ τους πιο περίεργους πύργους με την μορφή ψαριού του. Αλλά μια και μια απ’ τις πιο χρεωμένες περιοχές της Κίνας πλήρωσε σχεδόν 12 εκατομμύρια δολλάρια για να χτιστεί, αν του δίναμε έναν χαρακτηρισμό θα ήταν ‘ηλίθιο’ και όχι ‘υπερβολικό’.

Ξενοδοχείο Ryugyong, Pyongyang, Βόρεια Κορέα Αχ, αυτές οι παλιές μέρες του 1987 όπου ξεκίνησε η κατασκευή το κτιρίου που θα αποτελούσε το υψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου. Έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια, και αυτός ο ουρανοξύστης σε σχήμα πυραμίδας με τα 105 στόρια, ακόμη δεν λέει να ανοίξει στην πρωτεύουσαν ενός φτωχού ολοκληρωτικού καθεστώτος, κυρίως λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων στην κατασκευή και τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων, όταν ταυτόχρονα όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Νότιας Κορέας πεινάει – και ο τουρισμός δεν ανθίζει ιδιαιτέρως – γεγονός που κάνει τον πύργο αυτό να φαίνεται ως η χειρότερη ιδέα όλων των εποχών.

Πύργος Νερού – Καλαμπόκι, Rochester, Μιννεσότα Ένα γιγαντιαίο ροδάκινο. Ένα γιγαντιαίο κουτί κέτσαπ. Ένα τεράστιο καρπούζι. Ένα τεράστιο… την ιδέα την καταλάβατε. Αυτή η λίστα θα μπορούσε να αποτελείται μόνο από πύργους νερού που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπαριστούν το πιο διάσημο αγροτικό προϊόν της περιοχής. Απ’ τα δεκάδες παραδείγματα σ’ όλο τον κόσμο (αλλά κυρίως στις ΗΠΑ) το πιο τέλειο απ’ όλα είναι αυτό των Seneca Foods στο Rochester της Μιννεσότα (όπου παράγεται πολύ καλαμπόκι). Η δεξαμενή των 190.000 λίτρων είναι περίπου 20 μέτρα σε ύψος και έχει το ακριβές σχέδιο ενός καλαμποκιού, και μάλιστα φωτίζεται και το βράδυ από δακτύλιους προβολείς. Ο μόνος.. ‘ανταγωνιστής’ είναι ο Πύργος που γέρνει του Ιλλινόις, και αυτό μας κάνει την τέλεια εισαγωγή για …

Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, Ιταλία Ο 840χρονών πύργος – καμπαναριό που έχει ύψος περίπου 56 μέτρων πάνω απ’ την πλατεία του καθεδρικού ναού της Πίζας, κάθε χρόνο συγκεντρώνει πιστό κοινό χάρη στις κλιμακωτές Ρωμιακές καμάρες του, τις μαρμάρινες άσπρες επενδύσεις του και τις επτά τεράστιες καμπάνες του. Αλλά θα τον επισκέπτονταν μισό εκατομμύριο άτομα το χρόνο εάν δεν είχε τη χαρακτηριστική κλίση του κατά 4 μοίρες νοτιοανατολικά; Έκπληξη κάνει το γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας που τον έφτιαξε είναι αμφιλεγόμενος και στόχος διαμάχης – γιατί ποιός θα ήθελε να παραδεχθεί έκανε το λάθος και δεν είδε ότι το έδαφος απ’ την μια πλευρά ήταν πάρα πολύ μαλακό και δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος της κατασκευής. Παρόλα αυτά, λόγω του χαρακτηρισμού ‘Κεκλιμένος’ στην ονομασία του, έχει καταλήξει να αντιπροσωπεύει ένα φοβερά εμπορικό μνημείο, το οποίο δεν μας φαίνεται πλεόν παράξενο στο μάτι, αλλά δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι είναι και ένα μνημείο… ανικατότητας!

Πύργοι San Gimignano, Ιταλία Εάν ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας δηλώνει μνημείο ανικανότητας, τότε οι 14 πύργοι που βρίσκονται πάνω σε αυτό τον μεσαιωνικό λόφο στη Τοσκάνη είναι επίσης αμφιλεγόμενα μνημεία τα οποία είχαν κάποια φιλοδοξία: σε κάποιο σημείο Μήπως ήταν για λόγους ματαιοδοξίας: Κάποια στιγμή, οι 76 πύργοι έστεκαν επιβλητικοί στο Σαν Τζιμινιάνο, κάθε ένας τους, σύμβολο της επιρροής και της οικονομικής κατάστασης του ιδιοκτήτη τους. Μήπως ήταν για πρακτικούς λόγους: Κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής ακμής της πόλης, οι πύργοι χρησιμοποιήθηκαν ως παρατηρητές για εντοπισμό εισβολέων. Αλλά θα μπορούσε να ήταν και κάτι άλλο: Αν δούμε αυτούς τους πύργους ως σύμβολο εξουσίας και δύναμης ‘ο πύργος μου είναι μεγαλύτερος απ’ τον δικό σου’ αρχίζουν και αποκτούν ένα πιο.. φροϋδικό νόημα. Μιλώντας για αυτό…

Πύργος Genex, Βελιγράδι, Σερβία Φίλοι του George Orwell ετοιμαστείτε: Λίγες αληθινές κατασκευές προκαλούν τη ολοκληρωτική δυστοπία του κλασσικού οργουελικού μυθιστορήματος 1984, όσο αυτός ο ουρανοξύστης με τα 35 στόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής Brutalist – αυτό το αποτρόπαιο, τσιμεντένιο και βαρύ κτίριο, ευνοημένο από την Σοβιετική Ευρώπη στα μέσα του 20ου αιώνα – ο Πύργος Genex είναι ένα απ’ τα πρώτα αξιοσημείωτα οικοδομήματα που βλέπουν οι επισκέπτες ερχόμενοι στο Βελιγράδι από το αεροδρόμιο. Οπότε μην περιμένετε να ανταμώσετε πινακίδες που σας καλωσορίζουν στο Βελιγράδι, κάτι του στυλ: ‘ο μεγάλος αδερφός σας παρακολουθεί’ φαίνεται πιο πιθανό.

Το κτίριο είναι επίσης δημοφιλές και για bungee jumping.

Πύργοι Περιστεριών, Λιβύη, Ιράν και Αίγυπτος Διάσπαρτοι σε πολλά σημεία του τοπίου του Ιράν, της Αιγύπτου και -όπως το εικονιζόμενο- από το compound του Καντάφι το 2011 στη Λιβύη, είναι αυτοί οι κομψοί και μυστηριώδεις πλίθινοι πύργοι, διάστικτοι με τρύπες και ξύλινες κούρνιες. Ο σκοπός αυτών των θαυμάσιων και αρχαίων κτιρίων; Να στεγάσουν περιστέρια. Τα καλύτερα οικοδομήματα μπορεί να τα βρει κανείς στο Ιράν, όπου τον 16ο και 17ο αιώνα τα περιστέρια ήταν γνωστά ως ‘αρουραίοι με φτερά’ και αποτελούσαν χρήσιμους πόρους, καθώς τα περιτώματά τους χρησιμοποιούνταν ως φυσικό λίπασμα. Με λίγα λόγια, οι πύργοι οικοδομήθηκαν με στόχο τη συγκομιδή της γενναιοδορίας της φύσης.

Το σπίτι του Nikolai Sutyagin, Arkhangelsk, Ρωσία Ξεχάστε τον Orwell – αυτό είνα κάτι που πιθανότατα θα σκάρωνε ο Tim Burton! Αυτό το συνονθύλευμα των 2×4 μέτρων με τα 13 στόρια και τους έρπητες διαγράφεται από μακριά στην πόλη Arkhangelsk, στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, και λέγεται ότι είναι το υψηλότερο ξύλινο κτίριο του κόσμου. Χτιζόταν από τον γκάνγκστερ Nikolai Sutyagin για παραπάνω από 15 χρόνια, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σπίτι του Edward Scissorhands. Αλλά οι γείτονες δεν χαίρονται ιδιαιτέρως με αυτό: Το σπίτι μάλλον έχει αρχίσει και πέφτει – και ο ιδιοκτήτης του σήμερα είναι στη φυλακή για εκβιασμούς – και η πόλη απειλεί να το κατεδαφίσει, γιατί θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πύργος ΑKlimwand, Wunderland Kalkar, Γερμανία Όταν ρωτάνε τους επισκέπτες αυτού του πάρκου στο Ντίσελντορφ πως περνάνε τα Σαββατοκύριακά τους, εκείνοι δίνουν μια μοναδική απάντηση: ‘Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του Σαββάτου μέσα και γύρω απ’ τον πύργο ψύξης ενός πρώην πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.’ Αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας θα ήταν πολύ κακή ιδέα πριν από 20 χρόνια – όταν η μονάδα λειτουργούσε – αλλά αυτές τις μέρες αντιθέτως φαίνεται διασκεδαστικό δεδομένου της χρωματιστής διακόσμησης του εξωτερικού του κτιρίου που χρησιμοποιείται για αναρρίχηση, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει μια περιστρεφόμενη κούνια. Το πάρκο έχει διαβεβαιώσει τους επισκέπτες του, ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα ακτινοβολίας, αλλά εμείς στη θέση σας, θα φορούσαμε και κανένα εσώρουχο με επένδυση παραπάνω.. Δεν ρισκάρουμε με τέτοια πράγματα!

Πηγή

Via

eXodosclub.blogspot.gr
   
   



 adiexodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :