Λιβύη: Εκτοξεύει απειλές

Η κυβέρνηση της Λιβύης απείλησε χθες Σάββατο ότι θα βομβαρδίσει ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βόρειας Κορέας το οποίο άρχισε να φορτώνει αργό από ένα λιμάνι της χώρας το οποίο έχουν καταλάβει αντάρτες στα ανατολικά, αν αυτό…

αποπειραθεί να αναχωρήσει με το πετρέλαιο.

Οι αντάρτες, που έχουν καταλάβει τρία μεγάλα λιμάνια της Λιβύης από τον Αύγουστο για να πιέσουν την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει περισσότερη αυτονομία και μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη από την πώληση πετρελαίου, προειδοποίησαν την Τρίπολη να μην επιτεθεί στο τάνκερ για να σταματήσει την πώληση αργού από το λιμάνι Ες Σίντερ.

Η διαμάχη για τον πετρέλαιο είναι απλώς μία όψη της αυξανόμενης έντασης στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις πολιτοφυλακές που βοήθησαν το 2011 στην ανατροπή του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, όμως διατήρησαν τα όπλα τους και πλέον αμφισβητούν την κεντρική εξουσία.

Ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός που ελέγχεται από τους ενόπλους έδειξε εικόνες από τους αντάρτες να πραγματοποιούν μια τελετή και να θυσιάζουν μια καμήλα για να γιορτάσουν την πρώτη πώληση πετρελαίου. Στο βάθος φαινόταν το τάνκερ, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ες Σίντερ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να προειδοποιήσει το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου. «Το τάνκερ θα βομβαρδιστεί, αν δεν ακολουθήσει τις διαταγές όταν αποπλεύσει (από το λιμάνι). Θα πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή», υπογράμμισε. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να φορτώσουν πετρέλαιο», πρόσθεσε ο Ζεϊντάν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, ενώ οι αρχές της Λιβύης έχουν ζητήσει τη σύλληψη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.

Πάντως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο στρατός της χώρας κινείται προς το λιμάνι Ες Σίντερ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στρατός, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία εκπαίδευσης, δύσκολα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες που έχουν σκληραγωγηθεί από την οκτάμηνη εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

Ο Ζεϊντάν εξάλλου παραδέχθηκε ότι ο στρατός δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις διαταγές του την προηγούμενη εβδομάδα και να σταματήσει τους αντάρτες από το να στείλουν ενισχύσεις από τη βάση τους στην Ατζαμπίγια, δυτικά της πρωτεύουσας της περιφέρειας Βεγγάζη, στο Ες Σίντερ. Τίποτα δεν έγινε», είπε χαρακτηριστικά ο λίβυος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πολιτικοί του αντίπαλοι στο κοινοβούλιο εμποδίζουν την κυβέρνησή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει ζητήσει από τον καπετάνιο του τάνκερ να αποπλεύσει από το λιμάνι, όμως οι ένοπλοι διαδηλωτές το εμπόδισαν.

Ο Αμπ-Ράμπο Αλμπαράσι, ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός του αυτονομιστικού κινήματος της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζεϊντάν δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του να μοιράζονται τα έσοδα από το πετρέλαιο, να ερευνήσει τη διαφθορά που συνδέεται με την πώληση πετρελαίου και να προσφέρει στην περιοχή μεγαλύτερη αυτονομία. Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, αλλά τόσο εκείνη όσο και το κοινοβούλιο (…) ήταν πολύ απασχολημένοι με τους εαυτούς τους και ούτε καν συζήτησαν τα αιτήματά μας», επεσήμανε ο Αλμπαράσι στη διάρκεια της τελετής. Αν κάποιος επιτεθεί, θα απαντήσουμε», υπογράμμισε.

Μια επιτυχημένη πώληση πετρελαίου από τους αντάρτες θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση της Λιβύης. Η Τρίπολη έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα καταστρέψει οποιοδήποτε τάνκερ προσπαθήσει να αγοράσει πετρέλαιο από τον Ιμπραχίμ Τζάθραν, τον πρώην αντάρτη που είχε πολεμήσει εναντίον του Καντάφι και ο οποίος κατέλαβε το λιμάνι τον Αύγουστο μαζί με χιλιάδες άνδρες του.

Ο Τζάθραν, που πήρε μέρος στην τελετή εορτασμού των ενόπλων, ήταν επικεφαλής μιας ταξιαρχίας πρώην ανταρτών που είχε μισθωθεί από τη λιβυκή κυβέρνηση για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές. Όμως αργότερα αποσκίρτησε μαζί με τους άνδρες του και κατέλαβε τα λιμάνια.

Τον Ιανουάριο το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός τάνκερ με σημαία Μάλτας το οποίο είχε προσπαθήσει να αγοράσει πετρέλαιο από τους αντάρτες στο Ες Σίντερ.

Οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν ότι η Λιβύη θα βυθιστεί βαθύτερα στην αστάθεια, είτε ότι θα διχοτομηθεί καθώς η κυβέρνηση, που έχει παραλύσει από τις πολιτικές διαμάχες στο κοινοβούλιο, μάχεται για να επιβάλει τον έλεγχο στην τεράστια αυτή χώρα όπου τα όπλα και οι πολιτοφυλακές περισσεύουν.

Σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή στη Ρώμη, οι δυτικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ένταση στη Λιβύη θα βγει από τον έλεγχο απουσία ενός λειτουργικού πολιτικού συστήματος και κάλεσαν την κυβέρνηση και τους αντάρτες να ξεκινήσουν διάλογο.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει προσπαθήσει να σταματήσει το κύμα των διαμαρτυριών στα λιμάνια απ’ όπου εξάγεται πετρέλαιο και στις πετρελαιοπηγές, εξαιτίας του οποίου έχει μειωθεί η παραγωγή της χώρας από τα 1,4 εκ. βαρέλια την ημέρα που ήταν τον Ιούλιο στα 230.000.

Η Τρίπολη έχει πραγματοποιήσει άμεσες συνομιλίες με τον Τζάθραν που έχει καταλάβει το λιμάνι του Ες Σίντερ, αλλά το αίτημά του για μεγαλύτερο μερίδιο για την ανατολική Λιβύη από τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου, όπως συνέβαινε υπό τον βασιλιά Ιντρίς, είναι πολύ ευαίσθητο για την κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην απόσχιση της περιοχής.

Ο Τζάθραν έχει συνταχθεί με άλλους αντάρτες που μποδίζουν την εξαγωγή πετρελαίου από το λιμάνι Χαρίγκα στην περιοχή Τομπρούκ, επίσης στην ανατολική Λιβύη.

Το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης είχε συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τους ένοπλους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πετρελαιοπηγή Ελ Σαράρα στον νότο, όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτή θα ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί σύντομα.

Οι διαδηλωτές, που ανήκουν σε μια φυλή που αποτελεί μειονότητα, ζητούν ταυτότητες και τη δημιουργία ενός τοπικού συμβουλίου, αιτήματα τα οποία το υπουργείο είπε ότι θα εξετάσει.

Via

eXodosclub.blogspot.gr
   
   



 adiexodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :