Οι ΗΠΑ στερούν τα εμπορικά προνόμια της Σουαζιλάνδης

Η Σουαζιλάνδη θα εξαιρεθεί από το Agoa, το αμερικανικό πρόγραμμα που παρέχει εμπορικά πλεονεκτήματα στα αφρικανικά προϊόντα, επειδή η χώρα δεν πληροί τα κριτήρια που απαιτεί η Ουάσινγκτον όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων…

δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης, ανακοίνωσε χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπαμπάν.

Σύμφωνα με την πρεσβευτή Μαλίκα Τζέιμς, το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015.

Εξετάζοντας την περίπτωση της χώρας αυτή, οι ΗΠΑ εστίασαν κυρίως στους νόμους που ισχύουν για την ελευθερία της έκφρασης και την "καταστολή της τρομοκρατίας", διευκρίνισε η Τζέιμς.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία απέκλεισαν κεντρικούς οδικούς άξονες στην πρωτεύουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στον τομέα αυτό απασχολούνται περίπου 17.300 άνθρωποι που φοβούνται ότι θα βρεθούν άνεργοι εάν τα υφάσματα που παράγουν δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν χωρίς τελωνειακούς δασμούς στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέρσι Σιλεμάνε τους διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν τα πάντα ώστε η χώρα να διατηρήσει τη θέση της στο Agoa.

Η Σουαζιλάνδη, η τελευταία απόλυτη μοναρχία της Αφρικής και μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κυβερνάται από τον βασιλιά Μσουάτι Γ΄, ο οποίος δεν ανέχεται κανενός είδους κριτική για τις αποφάσεις του. Την Τετάρτη ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον μισθό του κατά περίπου 10%, φτάνοντας τα 61 εκατομμύρια δολάρια για φέτος, ενώ η χώρα παλεύει να εξισορροπήσει τον κρατικό προϋπολογισμό της.

Η "επιχορήγηση" που λαμβάνει ο βασιλιάς καλύπτει τα έξοδα του ίδιου, της μητέρας του – της αποκαλούμενης "Μεγάλης Ελεφαντίνας" – και των βοηθών του, καθώς και τα έξοδα συντήρησης των βασιλικών ανακτόρων.

Ο μισθός του βασιλιά δεν συζητείται, ούτε εγκρίνεται από το κοινοβούλιο γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πρόκληση στην εξουσία του μονάρχη.

Η προσωπική περιουσία του Μσουάτι Γ΄ υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν μηνιαίως σύνταξη ύψους 19 δολαρίων, ποσό που δεν προβλέπεται να αυξηθεί σύντομα, με βάση πάντα τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

eXodosclub.blogspot.gr
   
   



 adiexodos.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :