Μικρές… πατρίδες

"Μικρές πατρίδες. Οι Ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας (1963-2013)". Αυτός είναι ο τίτλος μιας ξεχωριστής προσπάθειας, που πήρε τη μορφή βιβλίου, αφιερωμένου "στους Ορθόδοξους Έλληνες της Γερμανίας, τους…

συνεργούς του θαύματος του Θεού στη γη της αποδημίας", όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

Το χρυσό ιωβηλαίο της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας ήταν η αφορμή για την έκδοση αυτή, την οποία προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Την επιμέλεια και ευθύνη της πρωτοβουλίας της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας έχει ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Κουτσουρίδης.

Τη σελιδοποίηση – τεχνική επεξεργασία ο πρεσβύτερος Παναγιώτης Καραγιουβάνης. Συντάκτες των κειμένων του τόμου είναι οι κατά τόπους αρχιερατικώς και ιερατικώς προϊστάμενοι των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα ενοριακά αρχεία. Στον πρόλογο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος σημειώνει πιο αναλυτικά: Κινητήρια δύναμη για όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας στη Γερμανία αποτελεί η προτροπή του αποστόλου Παύλου στον μαθητή του Τιμόθεο: «τήν διακονίαν σου πληροφόρησον» (Β» Τιμ. 4,5), η οποία αποδίδεται στα νέα ελληνικά «να εκπληρώσεις το καθήκον σου στην υπηρεσία του Θεού». Έχουμε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, τη συναίσθηση ότι πασχίζουμε να πράττουμε το χρέος μας. Η κρίση για το αποτέλεσμα της πάλης αυτής δεν είναι δική μας. Μπορούμε, ωστόσο, να χαρούμε εν Κυρίω, διότι αξιωνόμαστε να γευθούμε τους καρπούς μιας σποράς πενήντα χρόνια μετά τήν επίσημη έναρξή της.

Το χρυσό ιωβηλαίο τής Ιεράς Μητροπόλεως μας στάθηκε αφορμή για τήν παρούσα έκδοση. Θεωρώ ιερό καθήκον να δουν όλοι οι πιστοί στη Γερμανία, για πρώτη φορά, το θαύμα της Χάριτος του Θεού "στα σπλάχνα του λαού Του.

Και τούτο, διότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες στη γη της αποδημίας υπήρξαν συνεργοί αυτού του θαύματος. Δεν μπορούσε, λοιπόν, παρά να αφιερωθεί σε όλους αυτούς, ζώντες και κεκοιμημένους, ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας. Στόχος του δεν είναι η πλήρης ή συστηματική καταγραφή της ιστορίας της Μητροπόλεως μας, αλλά η παρουσίαση, μέσα από λόγο και εικόνες, των μικρών πατρίδων, όπως συνηθίζω να αποκαλώ τις κατά τόπους ενορίες μας".

Και συνεχίζει: "Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία να αποκτήσει ο καθένας μια συνολική εικόνα για τη μαρτυρία τής Εκκλησίας μας σ» ολόκληρη τη Γερμανία. Μοναδική είναι η τιμή να χαιρετίζει την έκδοση αυτή η Α. Θ. Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος αποτιμά τη διακονία μας και μας μεταφέρει την πολύτιμη ευχή, την προσωπική του και της Μητρός μας, Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στην οποία έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε".

Ενορία Αγίας Τριάδος Βόννης

Ο ιερατικώς προϊστάμενος, πρωτοπρεσβ. του Οικουμενικού Θρόνου Σωκράτης Νταλλής και ο εφημέριος πρεσβύτερος Μιχαήλ Tauber, παρουσιάζουν στην έκδοση τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ενορία Αγίας Τριάδας Βόννης.

Η Ενορία Αγίας Τριάδος Βόννης ιδρύθηκε το έτος 1958 με την παρουσία του πρώτου κληρικού, αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε στη Βόννη για διδακτορική εργασία, υπαγόταν δε στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Με την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας το 1963, η ενορία της Βόννης αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες, καθ» ότι ή Βόννη γίνεται έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτου Γερμανίας και είναι προ πολλού η έδρα της ελληνικής πρεσβείας. Για περίπου είκοσι χρόνια, η ενορία δεν είχε δικό της ναό και οι εκκλησιαστικές ακολουθίες τελούνταν σε ευαγγελικούς ή ρωμαιοκαθολικούς ναούς. Η ενορία αρχικά περιελάμβανε πέραν τής Βόννης και τις πόλεις Siegburg, Troisdorf, Eitorf, Nieder-Kassel, Konigswinter, Bad Honnef, Neuwied/Rh., Koblenz, Trier, Meckenheim, Rheinbach και Kirchen.

Το 1968, οι πόλεις Siegburg, Eitorf και Troisdorf απεσπάσθησαν και απετέλεσαν χωριστή ενορία. Το 1983 η πόλη και περιοχή Euskirchen απεσπάσθησαν, επίσης, και προσηρτήθησαν στη νεοϊδρυθείσα ενορία του Bruhl.

Το 1976, με την ανέγερση του μητροπολιτικού κτηρίου, κτίζεται και ο καθεδρικός ναός Αγίας Τριάδος Βόννης. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελείται την ημέρα της Πεντηκοστής του 1977 με τα μεταφερόμενα από πόλη σε πόλη ιερά σκεύη- τα λεγόμενα ιερά σκεύη εκστρατείας. Τον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκαν στο ναό το εικονοστάσι και μερικά στασίδια.

Έναν χρόνο αργότερα, επίσης την ημέρα της Πεντηκοστής, με την παρουσία Πατριαρχικού Εξάρχου, του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος, έγιναν τα εγκαίνια του ναού Αγίας Τριάδος Βόννης.

Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα με δέος, ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη, ως επίσης με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και τη συμμετοχή ελληνικών και γερμανικών πολιτικών και εκκλησιαστικών άρχων.

Μετά τα εγκαίνια άρχισε η αγιογράφηση του ναού, η οποία έγινε σε περισσότερα στάδια και χρονικά διαστήματα. Αποπερατώθηκε το 2001 και είναι έργο του εκ Θεσσαλονίκης περίφημου αγιογράφου Χριστοφάνους Βουτσινά. Το έργο αυτό είναι ένα καλλιτεχνικό κόσμημα και για την πόλη της Βόννης, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο αριθμός των πιστών της ενορίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, διότι, ανάλογα με τις εποχές, τις δυνατότητες εργασίας και τις σχολικές ανάγκες των παιδιών, παρουσιάζει αυξομειώσεις. Τη δεκαετία του 1960, ο αριθμός ανερχόταν σε όλες τις πόλεις στις δέκα χιλιάδες. Τη δεκαετία του 1970, ο αριθμός μειώνεται περίπου στις τέσσερις χιλιάδες. Από το 1980 και εξής, ο αριθμός των ενοριτών ανέρχεται περίπου στις δύο χιλιάδες.

Οι δραστηριότητες της ενορίας εκτείνονται, ανάλογα με τις δυνατότητες, στην κατήχηση παιδιών και ενηλίκων, διαλέξεις, διδασκαλία παραδοσιακών χορών.

Επίσης, με αφορμή τη συνύπαρξη ενοριών των τριών δογμάτων στην ίδια περιοχή (ευαγγελική, ρωμαιοκαθολική και ορθόδοξη ενορία), παρέχεται η δυνατότητα της αλληλογνωριμίας, της συνεργασίας και της από κοινού διεξαγωγής θεολογικών συζητήσεων και θρησκευτικών εκδηλώσεων, ούτως ώστε να δημιουργούνται ειρηνικές και καλές εκκλησιαστικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των πιστών των ενοριών αυτών.

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :