ΕΣΥ: «Καρκίνωμα» οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού για ογκολογικούς ασθενείς

Χωρίς ογκολόγους και άλλους εξειδικευμένους ιατρούς για την περίθαλψη των καρκινοπαθών κινδυνεύει να μείνει το ΕΣΥ, καθώς οι γιατροί συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν με ταχύ ρυθμό αλλά η πολιτεία δεν φροντίζει να καλύπτει…

τα κενά που αφήνουν. Την ίδια ώρα, οι ασθενείς δίνουν μάχη όχι μόνο με την ασθένεια και με τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας σε εξοπλισμό, ενώ χρόνιο «καρκίνωμα» του ΕΣΥ αποτελεί η έλλειψη αρχείου ογκολογικών ασθενών. Τα μείζονα προβλήματα των ασθενών, των γιατρών, του συστήματος εν γένει που καλείται να φροντίσει τους καρκινοπαθείς έθεσαν στον υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη, οι διοικήσεις ογκολογικών και άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ που παρέχουν ογκολογικές υπηρεσίες, οι διευθυντές φαρμακείων και ογκολόγοι διευθυντές των αντιστοίχων τμημάτων νοσοκομείων, και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων. Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κύριο την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Επεσήμαναν το γεγονός ότι οι ογκολόγοι-παθολόγοι με πολυετή πείρα συνταξιοδοτούνται, ενώ το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Τόνισαν ότι η πρόσληψη επικουρικών δεν λύνει το πρόβλημα αφού υπάρχει ανάγκη για μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Οι εκπρόσωποι των ογκολογικών νοσοκομείων για παιδιά τόνισαν την ανάγκη τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τις εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, προσθέτοντας ότι στο ΚΕΣΥ δεν υπάρχει εκπροσώπηση της παιδιατρικής ογκολογίας. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή όλα τα αιτήματα, δίνοντας προτεραιότητα στις προσλήψεις

κι επισημαίνοντας ότι «όσες προσλήψεις καταφέρουμε να έχουμε, ως Υπουργείο, πρέπει να είναι στοχευμένες προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσοκομείων». Μαύρη τρύπα» οι χημειοθεραπείες Με αφορμή τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ογκολογικών νοσοκομείων, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) επαναφέρει το μείζον ζήτημα της διάλυσης (προετοιμασίας) των κυτταροστατικών φαρμάκων που χορηγούνται ως χημειοθεραπεία στους καρκινοπαθείς μέσα στα νοσοκομεία. Όπως είχε αποκαλύψει το , στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αυτή η σημαντική φαρμακευτική πράξη δεν διεκπεραιώνεται σε χώρο ειδικών προδιαγραφών, αλλά σε νεροχύτες και νιπτήρες υπό συνθήκες προχειρότητας και ανοργανωσιάς που μπορούν να αποβούν πολύ επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων.

Παράλληλα, όμως αυτή η παράνομη κι επικίνδυνη πρακτική στερεί πολύτιμους πόρους από τα ισχνά οικονομικά των ιδρυμάτων.

Η περίπτωση του νοσοκομείου «Μεταξά» είναι ενδεικτική και παράδειγμα προς μίμηση αφού υπολογίζεται ότι εξοικονομεί ετησίως 600.000 ευρώ χάρη στη λειτουργία ειδικής μονάδας κυτταροστατικών φαρμάκων για τους ασθενείς του . Η ΕΝΕ με υπόμνημά της έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να δημιουργηθεί Κεντρική Μονάδα Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων.

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :