Γέφυρα… αρχιτεκτονικής συνεργασίας με την Ελλάδα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης (σ.σ.: στα αγγλικά έχει τα αρχικά GIANY), μετά την πετυχημένη έκθεσηστο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, σκοπεύει να πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις στις Ηνωμένες…

Πολιτείες, δημιουργώντας παράλληλα μια «γέφυρα συνεργασίας» με την Ελλάδα.

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, «στο άμεσο μέλλον, το GIANY θα διοργανώσει εκδήλωση με ομιλία στη Νέα Υόρκη του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Ηλία Ζέγγελη». Τον Απρίλιο», προσθέτουν, «θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην Βοστόνη».

Νέες εκδηλώσεις

Επίσης, τόνισαν ότι επιδιώκουν να έχουν «μελλοντικές συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων με φορείς και από την Ελλάδα, ξεκινώντας έτσι ένα διαρκή διάλογο μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδας και μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και τεχνογνωσίας».

Δεκάδες Έλληνες νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται, αλλά και αρκετοί που σπουδάζουν στη Νέα Υόρκη, μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης συμμετείχαν στην πρώτη έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο Μανχάταν.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τα μέλη του Ινστιτούτου, παρέστησαν ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και πολλοί μη ελληνικής καταγωγής, καθώς και εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών φορέων.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, τους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος,

Μέλη της οργανωτικής επιτροπής και επιμελητές της έκθεσης είναι οι: Ηλέκτρα Κοντορούπη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ιωάννης Οικονόμου, Φωτεινός Σούλος, Δήμητρα Τσαχρέλια και Εβίτα Φανού, οι οποίοι με τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητά τους στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα και τον κόσμο της.

Οι δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» Κωνσταντίνος Μπούρας (σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αστικό Σχεδιασμό στην Αρχιτεκτονική Σχόλη του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ): Η επιμέλεια της έκθεσης GRE>NYC ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση λόγω του εύρους των εκτιθέμενων προτάσεων που περιλαμβάνουν κτισμένα έργα και ουτοπίες, ερευνητικά θέματα και διαγωνισμούς ιδεών, έργα που κυμαίνονται σε όλες τις κλίμακες – από τον σχεδιασμό επίπλου έως τον επαναπροσδιορισμό της πόλης, και σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη».

Εβίτα Φανού (απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια): Αυτό που πραγματικά έκανε την έκθεση να ξεχωρίσει είναι η συμμετοχή του κόσμου, από τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με τη υποβολή της δουλειάς τους, μέχρι την προσέλευση τη μέρα των εγκαινίων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό κύκλο της Νέας Υόρκης, την έκθεση αγκάλιασαν πολλοί Έλληνες της Ομογένειας και βέβαια το Ελληνικό Προξενείο το οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη στο GIANY».

Ηλέκτρα Κοντορούπη (απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια): Αυτό που ήταν αρκετά ενδιαφέρον ήταν ότι στην έκθεση συμμετείχαν απόφοιτοι πλείστων Ελληνικών Αρχιτεκτονικών Σχολών, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Βόλου αποδεικνύοντας τις γερές βάσεις που προσφέρει η Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Δήμητρα Τσαχρέλια (απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια):

Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί η δουλειά νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και να αναπτυχθεί ένας διάλογος σε θέματα πολιτισμού, νέων ιδεών και δραστηριοτήτων μεταξύ συναδέλφων σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη. Από τη μια ανταλλάζουμε και μοιραζόμαστε σκέψεις και συγκινήσεις και από την άλλη δείχνουμε κατ’ αυτό τον τρόπο ότι εμείς είμαστε εδώ και δεν ξεχνάμε από πού ερχόμαστε».

Φωτεινός Σούλος (απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια):

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με αγάπη για την αρχιτεκτονική και την κοινή μας κληρονομιά. Είμαστε σε διαρκή επαφή με φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι και εκεί γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα».

Ιωάννης Οικονόμου (απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον τομέα της Πολεοδομίας και Χωροταξίας): Για μένα, η πιο σημαντική πτυχή της παρούσας προσπάθειας ήταν η ανάδειξη μιας ακόμη ευκαιρίας για να συναντηθούμε όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τον κόσμο που θέλει να μας γνωρίσει. Εάν πράγματι η αρχιτεκτονική, πέρα από μια εργασία γεμάτη προκλήσεις, δύναται να αποτελέσει και την αφορμή ευχάριστων συναντήσεων, τόσο το καλύτερο».

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :