Γλυκοπικάντικο χταπόδι σε φωλιά από chips πατάτας

Ένας ξεχωριστός μεζές για να συνοδεύσετε το ούζο και το τσίπουρο... Το ξίδι πάει πολύ στο χταπόδι, ενώ ο πελτές ντομάτας και το μέλι χαρίζουν ιδιαίτερη γεύση στη βινεγκρέτ.ΥλικάΓια το χταπόδι1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)300γρ. κόκκινο κρασί ή 100γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 43 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση2 φύλλα δάφνηςκόκκους πιπέριΓια τη σαλάτα2-3 κρεμμύδια φρέσκα, σε λεπτές λοξές φέτες80γρ. ψιλές ελιές (αλατσοελιές)80γρ. κάππαρη χοντροκομμένη1-2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες¼ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένοΓια τη βινεγκρέτ2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας5 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι1 κουτ. σούπας μέλι100γρ. ελαιόλαδοαλάτι, πιπέριΓια τα chips πατάτας2 πατάτεςχυμό από ½ λεμόνιελαιόλαδο για τηγάνισμααλάτιφυλλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμαΔιαδικασίαΒήμα 1Ετοιμάζετετο χταπόδι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να βγάλει το χταπόδι τα υγρά του, να σιγομαγειρευτεί και να μαλακώσει. Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Το κόβετε σε λοξές φέτες και το κρατάτε στην άκρη.Βήμα 2Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι, κλείνετε και χτυπάτε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Βήμα 3Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Βάζετε σε ένα μπολ το χταπόδι, το κρεμμύδι, τις ελιές, την κάππαρη, τις πιπερίτσες, το μαϊντανό, περιχύνετε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε πολύ καλά.Βήμα 4Ετοιμάζετε τα chips πατάτας: Καθαρίζετε και τρίβετε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζετε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, περιχύνετε με το λεμόνι και τις πιέζετε για να βγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο για τηγάνισμα αρκετά καλά, προσθέτετε τις πατάτες και τις τηγανίζετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τις πασπαλίζετε με αλάτι.Βήμα 5Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε σε κάθε πιάτο λίγα chips πατάτας και τα φτιάχνετε σε φωλιά. Μέσα στη φωλιά βάζετε σαλάτα χταπόδι, πασπαλίζετε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρετε.Tips-Στο χταπόδι δεν βάζουμε νερό να βράσει, παρά μόνο ξίδι και κρασί για γεύση, γιατί το χταπόδι θα βγάλει νερό μαγειρεύοντας το σε χαμηλή φωτιά.-Στην περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε την εξωτερική μεμβράνη που έχει το χταπόδι, η καλύτερη στιγμή είναι μετά το βράσιμο που θα έχει μαλακώσει.-Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χταπόδι με θράψαλο. Γίνεται εξίσου νόστιμο.

Via
     
eXodosclub.blogspot.gr




Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :