Άστον: Καλεί τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον ζήτησε από την ομάδα της συγκαλέσει σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση των αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσόβου με στόχο…

την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κόσοβσκσα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για τον Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Εντίτα Ταχίρι, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, προσεκτικά παρακολουθεί την κατάσταση στο Κόσοβο και κυρίως το ζήτημα της γέφυρας στη βόρεια Μιτρόβιτσα, τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσιτς. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κ. Άστον ζήτησε από την ομάδα της στις Βρυξέλλες να συγκαλέσει συνάντηση για να εξευρεθεί τρόπος επίλυσης όλων των ζητημάτων που συνδέονται με τη γέφυρα στη Μιτρόβιτσα, με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ και στο πνεύμα της εξομάλυνσης των σχέσεων” σημείωσε.

Σύμφωνα με σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η Κάθριν Άστον δεν θα είναι παρούσα στη συνάντηση, επειδή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη.

Η Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, διχοτομημένη πόλη χωρίζεται σε αλβανικό (νότιο) και σερβικό (βόρειο) τμήμα από τη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ.

Στα μέσα Ιουνίου οι Σέρβοι απομάκρυναν οδόφραγμα και το αντικατέστησαν με ένα “Πάρκο Ειρήνης” μεταφέροντας χώμα και φυτεύοντας δένδρα και λουλούδια.

Αξιωματούχοι της Πρίστινας δήλωσαν ότι πρόκειται για νέο οδόφραγμα και ζήτησαν να απομακρυνθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσοβο δήλωσε πρόσφατα ότι τα λουλούδια και το χώμα θα παραμείνουν στη γέφυρα.

Ο κ. Τζούριτς δήλωσε στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ότι το “Πάρκο Ειρήνης” παραμένει και ότι οι Σέρβοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Θέλω να πω στους πολίτες της Σερβίας και σερβικής εθνικότητας εδώ στο Κόσοβο ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται τις απειλές της Πρίστινας που ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες από την Εντίτα Ταχίρι, απειλές για γκρέμισμα του “Πάρκου Ειρήνης”, τόνισε ο κ. Τζούριτς.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στον κεντρικό δρόμο θα δημιουργηθεί πεζόδρομος και ότι κοντά στην κεντρική γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ θα δημιουργηθεί Πλατεία του Τσάρου Λάζαρ.

Πρόσθετη ένταση προκλήθηκε στην πόλη, όταν στις 9 Ιουλίου στη βοσνιακή συνοικία, σε διασταύρωση τοποθετήθηκε ένα μεγάλος τσιμεντόλιθος με πινακίδα, στην οποία αναγραφόταν το όνομα του αρχηγού του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” Αντέμ Γιασάρι.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από τους Σέρβους ως απάντηση στην αναγγελία για την κατασκευή της Πλατείας Τσάρου Λάζαρ, επειδή στο μεγάλο κομμάτι μπετόν πάνω στην πινακίδα αναγραφόταν στα αλβανικά “Πλατεία Αντέμ Γιασάρι”.

Λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκαν και άλλοι τσιμεντόλιθοι στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο δρόμο προς το πολυεθνικό χωριό Σούβι Ντο. Οι τσιμεντόλιθοι έφεραν πινακίδες “Πλατεία Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” και αλβανική σημαία.

Ο δήμαρχος της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Γκόραν Ράκιτς δήλωσε ότι η τοποθέτηση των πινακίδων είναι παράνομη, ενέργεια που δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

      eXodosclub.blogspot.gr
   
 Exodos-club




 adiexodos.gr


Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :